dontpanic P karca


>!
dontpanic P
Irodalmi díjak

Merítés-díj líra kategória

I. Beharangozó

Hamarosan a tavalyi év tíz legjobbnak ítélt verseskötetéről is lehull a lepel, addig is hoztam nektek hangolódásképpen néhány olyan könyvet, melyek épp csak lemaradtak erről az illusztris listáról, és amiket nagyon szerettünk vagy épp nagyon nem! :)

Lássuk csak…

Turi Tímea: Anna visszafordul című kötete megosztónak bizonyult a zsűri körében, így szinte meglepő is, hogy csak éppen hogy maradt le a legjobb tízből.

@_selene_ a kritikusok táborát erősíti, amikor azt mondja, ”rettenetesen puritán, egysíkú, dísztelen, jellegtelen kötet. A magával sodró, érzelemteljes líraiságnak még csak a csíráját sem fedeztem fel benne.”
@Littlewood ezzel szemben így látta a kötet nyelvhasználatát és érzelmi telítettségét: „tetszett, hogy nincs csontvázzá aszalva a nyelv, hogy egyszerű legyen, hanem az egyszerűséget úgy is képes elérni, hogy közben marad hely az érzelmi töltetet előhívó szavaknak (időnként még jelzőknek is, meg határozóknak, durva…)”
@tengshilun diplomatikus formában fogalmazza meg tanácstalanságát a kötettel kapcsolatban: „Nem tudom, és nem is akarom rossznak nevezni, inkább csak távol áll tőlem az a világ, amit megjelenít – nem az egész, hiszen voltak helyek, ahol hevesen bólogattam, ami nálam a „ó igen” érzés biztos jele.”
@virezma pedig visszafogottan dicsér: „Alapvetően a nőiségről, a társadalmi szerepekről és az emberi kapcsolatokról ír, de közben nem csúszik át közhelyességbe, pszichoterápiába, nem idegesít”

Csillik Kristóf: Hüllők időszaka egy egyedi hangú kötet, ami már-már a szürrealizmus határát súrolja. @Ciccnyog-nak nem vált a kedvencévé, de azért nagyvonalúan megengedi, hogy „Nem katasztrófa a kötet távolról sem, abszolút nyitott vagyok Kristófnak a következő kötetére is, ha lesz, de ez a mostani mennyiségre sok volt, minőségre kevés. Alkalomadtán azért bele lehet olvasni, ha szembejön veletek egy polcon.”
A lírazsűri több férfitagja is tudott azonosulni a kötetben szereplő versekkel, @LuPuS_007 szerint például „Csak velem nem című verse minden férfira igaz, csak a keresztnevet kell a megfelelőre kicserélni.”
@Babramorgó pedig az érzelmek egész széles skáláját élte meg a kötet olvasása közben: „Amikor elkezdtem olvasni Csillik Kristóf kötetét, az első munkán (Domborzat) remekül szórakoztam. Mit szórakoztam: nevettem, röhögtem, mert én is voltam barátokkal ilyen céltalan, szürreális, minden-megtörténhet-és-meg-is-történik gyalogtúrán. Aztán, haladva a kötetben tovább és tovább, a jókedvem elmúlt, helyette jött a szomorúság. Szomorúság, mert ezeken az élethelyzeteken, amelyekről a versek szólnak, jobbára én is átmentem, ezeket az érzéseket én is éreztem, én is éreztem feleslegesnek és üresnek magam – de ez már mind múlt idő.”
A Domborzat című kezdővers más zsűritagok fantáziáját is megmozgatta: „Kezdődött a Domborzattal, és akkor azt hittem, hogy az egész olyan lesz. Mint sztori, jó volt, mint vers, határeset. Nem azért, mert szabad, hanem mert nem áll a tömörítés olyan fokán, ahol nálam átfordulna versbe. Egyébként tök jó hangulatú, fordulatos, és van benne valami kellemesen retró szabadság-értelmezés. Elolvasnám novellaként.” (@Littlewood)

Acsai Roland: Szellemkócsagok című kötete sokak szívbe beférkőzött. @_selene_ szerint „Szép ívű, érzékeny kötet – légies gondolatfolyamokkal. Mintha csak a felhők között lebegnénk, röptet egyik verspillanatról a másikra.”
Voltak, akik viszont kevésnek érezték, amit a kötet adni tudott (nyilván ezért sem került be végül az első tízbe). @lzoltán a maga jellegzetes, asszociatív értékelő stílusában így nyilatkozott: „szellemkócsagok… szellemversek körvonalazzák mindazt ami hiányzik belőlük hogy többek lehessenek”
@tengshilun jól megragadja a kötet egyik központi elemét, a természet szeretetét, védelmét: „Roland egy „öko-költő” (nem tudom, hogy létezik-e ilyen kifejezés, ha nem, akkor most már igen), méghozzá a szó legjobb értelmében: finom hasonlatokkal, érzékletes, letisztult leírásokkal, egyszerű képekkel beszél az emberi társadalom terjeszkedéséről a természet rovására. Nincsenek szeméthegyek, Csendes-óceáni szemétsziget, olajfoltok, felégetett erdők. Mégis, a természetet közel hozva, és itt-ott finom utalásokkal igenis határozottan érezzük, hogy az alkotó tökéletesen tudatában van annak, hogy a mostani körülmények között mennyire szorult helyzetben van a környezetünk.”

Bognár Péter: A fényes rend című kötete jócskán lemaradt az első tízből, de a középmezőnyben azért szép helyezést ért el, így megérdemli, hogy megemlékezzünk róla.
@Lupus_007 tömören és velősen így fogalmaz a gyermekkori szerepversek írójáról: „Alexander Petofi Junior, de tényleg”
@lzoltán dicsér is, el is marasztal, de a tőle megszokottól kicsit talán bőbeszédűbben nyilatkozik a kötetről: „azt nyugodtan kijelenthetem hogy nem áll messze tőlem a jelentéstartalmak rétegzése azok több síkon elrejtése valamint felfejtése és ez utóbbi saját értelmezése akár magyarázatának elkövetése amelyekből kiindulva jelen verseskötet egyértelmű jelentéssel bír miközben a forma amibe öntve lett borzalmas viszont ez a két összetevő egy csont két része a tartalom és a forma ettől a törött víz is forrna”
@Ciccnyog tetszését nem nyerték el a versek, de azért talál bennük pozitívumot is: „Most is vicces, és meglepően jó néhány írás, csak egy komoly, szépirodalmi kiadó időtálló, mértékadó sorozatában megjelentetni hiba. Túl sok volt ez így, elvesztek a jó szövegek a töltelékek közt, és baromira unalmas, fárasztó lett egy idő után. Nem fényes, matt”
@Juci a költő jó ismerőjeként hiányosságokat vélt felfedezni WTF-fronton…. „némileg hiányoltam a WTF-et, ami a két korábbi kötetben annyira gyönyörködtetett, ugyanakkor ez a legkoherensebb kötete eddig a szövegvilág egysége szempontjából (még ha erre a kötetre is nagyrészt igaz az, ami a korábbiakra, hogy a versek csak egymás összefüggésében működnek igazán, külön-külön kevésbé).
Bognár eléggé mást csinál, mint kb. mindenki más ma a magyar lírában, szerintem érdemes rá odafigyelni.”

Lesz még beharangozó karc, aztán hamarosan pedig kiderül a zsűri top tízes listája is. :)

Kép innen: https://www.nytimes.com/2015/12/27/books/review/whats-y…

Kapcsolódó könyvek: Turi Tímea: Anna visszafordul · Bognár Péter: A fényes rend · Acsai Roland: Szellemkócsagok · Csillik Kristóf: Hüllők időszaka

Turi Tímea: Anna visszafordul
Bognár Péter: A fényes rend
Acsai Roland: Szellemkócsagok
Csillik Kristóf: Hüllők időszaka
Hirdetés