AniTiger MP karca


>!
AniTiger MP
Irodalmi díjak

Ez már nem az első év, hogy kitüntetett figyelemmel követem a hazai ifjúsági regények megjelenését, és a Merítés-díj zsűritagjaival együtt falom a friss megjelenéseket. A 2017-es magyar ifjúsági irodalmi felhozatal rettentően erős volt, de mivel a legjobb 10-et kellett meglelnünk – róluk majd holnap karcol @meseanyu –, maradtak le kedvenceink a toplistáról.

Az összes 2017-es magyar ifjúsági könyvről itt találsz egy listát:
https://moly.hu/listak/merites-dij-ifjusagi-irodalom-2017

Pacskovszky Zsolt: Titkos mozi

Az első kiesőnk egy egészen érdekes történet, amiben egy éppen Párizsba költöző fiú talált egy múltba tekintő lukat a falban, amin keresztül beleszeret a szemben lévő kávézó pincérnőjébe, Ninette-be. Ez az érdekes egyrészes történet volt az egyik, ami picit megosztotta a zsűrit, mert nem egyértelműen ifjúsági regény, ugyanakkor egészen egyedi a hangvétele. A lényeg a lényeg, hogy mostantól figyelemmel kísérem az író tevékenységét, és ezzel nem vagyok egyedül!

„Megjegyzem magamnak a szerző, Pacskovszky Zsolt nevét. szeretnék még tőle olvasni, akár saját írást, akár fordítást.
Nagyon tetszett a stílusa, jó írói vénával rendelkezik és kiváló atmoszférát teremt.
Főhősei is szerethetők, a történet nem bonyolult, de a rejtély és annak megoldása izgalmas – végig feszült izgalommal és érdeklődéssel – és szívesen olvastam.
Érdekes, hogy a szerző stílusával nyugodt, idilli olvasói légkört teremt, ami paradox, mert nem ez a krimik (és itt egy olyan krimiszál van, amiben sorozatgyilkosságot igyekeznek felderíteni) velejárója.”
@Gelsohttps://moly.hu/ertekelesek/2758484

Nekem is tetszett. „Nem tökéletes, de kellemes olvasmány. Ugyan nem éreztem magam tőle Párizsban – mert szerintem akárhol játszódhatna… –, de jópofa és egyedi hangvételű sztori (…).”
@AniTigerhttps://moly.hu/ertekelesek/2735193

Kertész Erzsi: A küldetés

Második kiesőnk a Panthera-sorozat második része, amiben visszatérünk a hógömbbe, és új szereplőkkel bővül a történet. Ráadásul kiderül, hogy a lakatlannak hitt hegy, a párduc alakú Panthera egyáltalán nem lakatlan, hanem a világ fejlődésének szempontjából nagyon is fontos népek lakják! Engemet már az első részben elvarázsolt Kertész Erzsi stílusa és humora, ráadásul a kedvenc illusztrátorom, Bernát Barbara készítette a sorozat borítóit, illetve a történet rajzait!

„Ez a mese egy hógömb belsejében kezdődik, egy hegyen, a Panthera-n, illetve benne. Mint a legtöbb világban, itt is két ellentétes erő feszül egymásnak, az inspirátorok,és a szabotőrök akarata. Az inspirátorok feladata, hogy az emberek világában teljesítsenek szolgálatot, jó ötleteikkel új találmányok felé ösztökéljék őket. A szabotőröknek pedig meg kell akadályozni a feladat végrehajtását. (…) Az elején kicsit izgultam, mert a rövid fejezetek különböző oldalról indulnak. Egy szál, ami Jácint cselekedeteit mutatja, egy, ami a szabotőrök felől közelít, egy, ami a hegy tetejéről, Mihálytól. Szerencsére ezek a vonulatok szépen összedolgozódnak, nem jelenthetnek nagy gondot az ifjú olvasóknak sem.”
@Annamariehttps://moly.hu/ertekelesek/2634063

„Ahogy a Panthera kötetei is átlépnek a mesék és kisebb kalandokról beszámoló könyvek világán, úgy gazdagodik az olvasó a szereplők személyiségét bemutató részekkel. (…) Ugyan általában kicsit gyanakodva tekintek a sorozatokra, de jelen esetben nagyon elégdett vagyok. Nemcsak továbbvitte a szerző a történetet, hanem érdekes irányt is adott a folytatásnak.”
@Hintafahttps://moly.hu/ertekelesek/2421034

Baár Tünde: Imádom a nyarat!

A harmadik könyvünk is egy folytatás, a Buda és Vince-sorozat második részét, amiben a fiúk táborozni mennek az osztálytársaikkal. Ez egy humoros, bájos táborozós történet, amit nagyon szerettem olvasni, és abszolút feldobtak és kiegészítettek Bakos Barbara bájos illusztrációi. Mindenképpen odaadnám a nyári tábor gondolatától hidegrázást kapó gyereknek, mert még én is – felnőtt fejjel – kedvet kaptam ahhoz, hogy visszautazva az időben befizessem magam valami hasonló osztálybulira!

Nem csak szerintem hozza meg az ember kedvét a táborozásra:
„Igazi nyári történet, ami visszarepít mindenkit az általános iskolás éveibe. Én is hatodikos voltam, amikor egy nagyobb/egy hetes kiránduláson vettem részt az osztályommal. Éppen ezért teljesen átéreztem a gyerekek nyűgjét, amikor mindenféle után kellett nyomozni a városban.”
@h_orsihttps://moly.hu/ertekelesek/2573486

Abszolút eltalálta az írónő a célközönséget a sztorival:
„Aranyos ez a rész is, életszerűen és érdekesen, szórakoztatóan mutatja be a nyári tábort. Tényleg jól ismeri a szerző ezt a korosztályt, pont így viselkednek, beszélnek az ötödik-hatodikosok, és ez hatalmas plusz pont.”
@meseanyuhttps://moly.hu/ertekelesek/2515515

Mészöly Ágnes: Egy másmilyen nap

A negyedik könyv, amit be szeretnék mutatni nektek, már a borítójával felhívja magára a könyvszerető emberek figyelmét, mert nagyon jó érzés ránézni. A kötet belsőre is érdekes, ugyanis különleges életvitelű gyermekek mindennapjait meséli el pár oldalban. @Oláh_Zita (https://moly.hu/ertekelesek/2493988) szerint „Ennek kötelező olvasmánynak, de minimum ajánlott olvasmánynak kellene lennie!”, és én egyetértek vele ebben.

„A könyv kicsit elrugaszkodik a megszokott ifjúsági regényektől. Tetszett, hogy nem tartalmazott pongyola kifejezéseket és új-szlenget sem a szöveg. Így ezzel nem csak minőségibb lett a könyv, de maradandóbb is.”
@h_orsihttps://moly.hu/ertekelesek/2489632

„A koncepció az, hogy végigkísérünk néhány kamaszt egy hétköznapjukon. Nem csupán baktatunk a szereplők mellett, hanem szinte belebújva a bőrükbe kísérjük őket a felkeléstől, az elalvásig. (…)
Ezeket az apró mozaikokat Mészöly Ágnes a tőle megszokott módon könnyed, olvasmányos stílusban illeszti egymáshoz. Kötőanyaguk -ez mindig lényeges egy ifjúsági könyv esetében, hiszen ellenkező esetben darabjaira hullik az egész felépítmény- a hitelesség. Elbeszélői stílusában nincs semmi erőltetett, felnőttes manír. Az ilyesmitől rendszerint kitör a frász, mert a leereszkedő, túlerőltettt stílust megérzi a célközönség és nem veszi jó néven.”
@Hintafahttps://moly.hu/ertekelesek/2418382

                Nektek melyik könyv nyerte el a tetszéseteket? :)

Holnap @meseanyu érkezik a zsűri TOP10-es listájával!

Kapcsolódó könyvek: Kertész Erzsi: A küldetés · Mészöly Ágnes: Egy másmilyen nap · Baár Tünde: Imádom a nyarat! · Pacskovszky Zsolt: Titkos mozi

Kertész Erzsi: A küldetés
Mészöly Ágnes: Egy másmilyen nap
Baár Tünde: Imádom a nyarat!
Pacskovszky Zsolt: Titkos mozi
Hirdetés