Annamarie P karca


>!
Annamarie P
Irodalmi díjak

Az elmúlt évhez hasonlóan, idén is volt egy kis csapat, melynek tagjai azon fáradoztak, hogy megtalálják az elmúlt évben kiadott legfigyelemreméltóbb 10 könyvet a gyermek és ifjúsági kategóriában.
Ebből a listából szemezgettek:
https://moly.hu/listak/merites-dij-ifjusagi-irodalom-2017

Ha belenéztetek, láthattátok, hogy nem is olyan egyszerű feladat ez, hiszen egyrészről széles korosztályt célzó könyvek szerepelnek benne, másrészről több kötet is sorozat tagja.
Idén sem húztunk éles vonalat a gyermek és az ifjúsági kategória között, mindegyik alkotást önmagához mérten értékeltünk, bár nagy volt a dilemma. Akárcsak abban a tekintetben, mely könyvek kerüljenek a legek közé, melyekre mondhatjuk nyugodt szívvel, hogy hozzájárulnak az igényes, felnőtt olvasó megteremtéséhez.
Sajnos nem én, és nem most fogom elárulni, hogy végül ki maradt fenn a Merítés hálójában. Jöjjenek azok a könyvek, melyek sokunknak tetszettek, de végül is kimaradtak a bűvös tízesből.

Acsai Roland: A betondzsungel könyve

Egy elárvult ikerpár, Hold és Felhő történetével ismerkedhettünk meg Acsai Roland meséjében. Többen is @Oláh_Zitá -hoz hasonlóan így érezték magukat: „Elbűvölt. Több szempontból is. Állatkert, emberek akik beszélnek az állatok nyelvén, kaland, szerelem, szeretet, halál, magány, félelem, és nem teljeskörű a felsorolásom.” A gyerekeket az állatok nevelik fel, nem járnak iskolába, de ez nem jelenti azt, hogy ne tanulnának semmit. Sőt, részesei lehetnek egy rendkívül fontos küldetésnek, melyben nagy szerep jut hazánk emblematikus természeti adományának, a Dunának. „A történet vége igazán kalandosra sikerült, elkötött zsiráfok, rosszban sántikáló emberek, izgalom, állati és emberi összefogás, és még a rendőrök is megjelennek az izgalmak közepette. Fordulatokban nincs hiány, és reménykedhetünk a boldog végkifejletben is. Nem is történhetne másképpen, hiszen a könyv tele van szeretettel, jószándékkal és humorral.” árulta el nekünk @Zsófi_és_Bea . Maradjunk még kicsit a Dunánál, és szálljunk be a folyón ringatózó lakóhajóba, mely otthont ad a következő történetnek:

Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán

Ez már kőkemény nyomozás: „…a közeli Kecskés-szigeten furcsa dolgok történnek, eltűnnek a nádi billegetők, érthetetlen nyomokra bukkannak, és Peti édesapjának munkahelyén, egy hajóétterem melletti fövenyen egy holttestre talál a rendőrség. Kész szerencse, hogy a fiú épp most találkozik a Veréb ikrekkel és Mirivel, így az ütős csapat talán megtalálja azt, aki a rejtély hátterében áll. Fiala Borcsa története tetszett, karakterei nagyon erőteljesek, és mindent betölt a kellemes nyárestéket idéző dunai hangulat.” – írja @Annamarie . De nem csupán a dunai hangulat varázsolta el az olvasótábort, hanem @meseanyu -t idézve: „A gasztronómiai pluszok nekem nagyon tetszettek, de nem tudom egy gyerek tudja-e ezeket értékelni. Mindenesetre nem rossz könyv…” Ezt erősíti @bagie is „Nekem tetszett: izgi ifjúsági történet, happy end, megoldás… és nagyon jó nevek és kajaötletek „

Miklya Luzsányi Mónika: Cília árnyai

Még mindig nyomozunk, de most kísértetek után. Egy nagyon is ismerős problémát használ fel a szerző, amit @gelso így mutat be: „Sokan találkoztak az iskolabezárás napjainkhoz köthető jelenségével, amikor egy iskola „már nem éri meg létezni”, és helyébe vagy egy nagyáruházlánc húzza fel falait (mint városunkban) vagy wellness-fittness komplexummá alakul (mint ebben a regényben). Az ebből születő problematikát járja körül az érintettek nézőpontjait és álláspontjait elénk tárva a szerző, miközben példaértékű összefogásként a város apraja-nagyja közös kezdeményezéseként egyszerre mozdulnak azért, hogy az iskola tényleg annak maradjon meg, aminek az adományozók kb 400 évvel ezelőtt azt szánták. „ @Kelemen_Hanna arra készül, hogy:
„Ha lesz gyerekem, a kezébe adom ezt a könyvet. Napsugaras olvasmányélmény.” @meseanyu -nak is tetszett: „Ez fergeteges volt! Teljesen lekötött, csak úgy faltam az oldalakat.” Viszont többen is azt érezték, hogy „Szerintem a történetet kevesebb oldalban is el lehetett volna mesélni. Zavart, hogy többször szóba jött az aktuálpolitika, a különböző társadalmi osztályok közötti szakadékok.” állítja @h_orsi. Valamint @Hintafa is kettősséggel fogadta a könyvet: „Ezek a rettenetesen túlkarikírozott (akárcsak a már-már ijesztően torz emberábrázolások) alakok közül egyet sem találtam, aki legalább egy kicsit ne lett volna idegesítő. A történet alapötlete érdekes lenne, de a kivitelezésből hiányzott a könnyedség.” Sajnáltuk, akárcsak a következő kipottyant könyvet:

Molnár Krisztina Rita: Derűs hétköznapok

@bagie nem erre számított, „Valami mást vártam , de kellemes volt egy élménynek – és emlékeztet arra, hogy minden évszakban, minden napban van valami jó, szép, megőrizendő élmény!” A Maléna kertje sorozat harmadik kötete teljesen jól értelmezhető önmagában is, ezt tanúsítja @Oláh_Zita „Belecsaptam a lecsóba így a harmadik kötettel, de nem bántam meg, mert nagyon jó az alapötlet, hogy minden szürke hétköznapban találjuk meg a szépet, és írjuk is fel ebbe a kalendárium-könyv-naplóba.” Abszolút értéket képvisel ez a könyv, ezt többen valljuk, @meseanyu :”Helyes, hétköznapi történetek, amelyek rávilágítanak arra, hogy lehet a mai világban is kicsit lassabban, szelídebben, hagyományosabban élni. A receptek, kézműves ötletek, információk is nagyon hasznosak. Élvezet volt olvasni.” @Annamarie így aposztrofálta a kötetet: „Magamban kicsit a „gyerek hygge” kifejezés jutott az eszembe. Mert igazából ez is az együtt töltött időről, annak jelentőségéről és értékéről szól.”

Holnap @AniTiger mutat be nektek néhány értékes kötetet.

Kapcsolódó könyvek: Miklya Luzsányi Mónika: Cília árnyai · Acsai Roland: A betondzsungel könyve · Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán · Molnár Krisztina Rita: Derűs hétköznapok

Miklya Luzsányi Mónika: Cília árnyai
Acsai Roland: A betondzsungel könyve
Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán
Molnár Krisztina Rita: Derűs hétköznapok
3 hozzászólás
Hirdetés