meseanyu MP karca


>!
meseanyu MP
Irodalmi díjak

Egy héttel ezelőtt megtudhattátok, hogy melyik 10 könyvet találta a legjobbnak a zsűri a széppróza kategóriájában (https://moly.hu/karcok/1110630). Most pedig, ahogy zsűritársaim előre jelezték nektek a beharangozókban (https://moly.hu/karcok/1112567, https://moly.hu/karcok/1113147, https://moly.hu/karcok/1113554), kiderül az is, hogy szerintünk melyik kötetek voltak a legjobbak a tavalyi évben a gyermekirodalom kategóriájában.

Íme a lista:

https://moly.hu/listak/merites-dij-2018-gyermekirodalom-top10

Bartos Erika: Buda tornyai

@PTJulia: „Határozottan szimpatikus, egyben értékes Bartos Erika új sorozatának nyitódarabja. Hitelesen, mégis játékosan tanít Budapest közismert és eldugott csodáiról. Jó volt – ha csak képek és szöveg által is – újra végigjárni egy-egy tornyot, illetve rácsodálkozni az aktuális állapotokra.”

Berg Judit: A holló gyűrűje

@Zsófi_és_Bea: „Nagyon tartalmas történet, miközben szórakoztat és izgulhatnak a gyerekek az események fordulatain, nagyon sok ismeretre is szert tesznek, szinte észrevétlenül. A rajzok is tetszettek, komoly és fontos kiegészítői a történetnek.”

Dániel András: És most elmondom, hogyan lifteztem

@Hintafa: „A szerző -szokás szerint- könnyedén és biztos kézzel mozog a humor és a fantázia birodalmában, így már az első oldalakon elbűvölte mindkét gyerekemet a könyv. Sőt, már akkor beindult a varázslat, amikor meglátták, hogy még lapozni sem a megszokott módon kell, hanem az oldalára fordítva. Így az egész olyan hatást kelt, mintha maga a könyv lenne a lift. Lelkesedésük pedig engem vett le teljesen a lábamról, mert nagyon ritka, ha ugyanabban az időpillanatban mindkét gyerek osztatlan figyelmében részesül egy történet.”

Gryllus Vilmos – Tóth Krisztina: Dalok reggeltől estig

@bonnie9: „Tetszenek a témák, egyszerű, hétköznapi dolgok. Ha ezeket én mondom, didaktikusan hangzik, és én vagyok a csúnyagonoszanya, aki már megint csak szabályokat mond. Így dalba foglalva, viszont jókedvűen éneklik, észrevétlenül beléjük ívódik, és ha én éneklem nekik a szabályt sem feltétlenül néznek haragos szemmel, legfeljebb kis duzzogó mosollyal nagy kegyesen megcsinálják.:)”

Kertész Erzsi: Ludmilla megoldja

@Boglárka_Madar: „Ez egy igazi vidám, nyári mese, nagyon megszerettem Ludmillát, jókat derültem a problémamegoldási módszerein, a bölcsességein, az egész könyvön. A felvonultatott problémák igazán hétköznapiak – barátok találása, félelem leküzdése, unalom elűzése stb. Minden gyerek találhat benne olyan történetet, ami akár az ő problémája is lehetne. Nagyon kedvesek az illusztrációk is a könyvben, a belső borítón lévő rengeteg dinnye meg hmmm… Nyamm! :D”

M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínomdánomba

@gab001: „Nem vagyok különösebben odáig a dínókért, mégis tetszett ez a könyv. Bár sokat megtudhattam ezekről az élőlényekről, mégis inkább a mese fogott meg. Hárman útnak indulnak, hogy a sosem látott Dínomdánomban megoldást találjanak a gondjaikra. A kalandos utazást pedig kalandos megérkezés követi. Ugyanakkor humorban sincs hiány. Az illusztráció is nagyon tetszett.”

Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság

@blueisthenewpink: „Fontos téma, okosan megvalósítva. A könyv elején és végén a szülőknek szóló részekkel, a megbeszélnivalók viszont egyáltalán nem szájbarágósan, a történetbe ágyazva merülnek fel. A mese mese marad, annyira élheti bele magát a gyerek, amennyire azt elbírja, de olyan megkerülhetetlen dolgokról beszélhet aztán a szülővel, mint hogy van olyan, hogy rossz érintés, van olyan, hogy rossz titok, és lehet a felnőtteknek nemet mondani.”

Paulon Viktória: Kisrigók

@dianna76: „Annyira szurkoltam a három gyereknek, hogy képtelen voltam félre tenni a könyvet. Voltak benne izgalmak, fordulatok, véletlenek, ettől kicsit kalandos lett. Tetszett a realitás keverése a képzeletvilággal. Ráadásul a könyv betekintést enged egy fontos dologba. Megmutatta milyen érzelmek játszódhatnak le ezekben a családot nélkülöző gyermekekben.”

Pásztohy Panka: Pesti mese

@Honey_Fly: „ Azt mondja az alcím, hogy nagymamáknak és unokáknak. Én hozzáteszem, hogy anyukáknak, leendő nagymamáknak. Kedves, bájos szívmelengető az egész kötet. Az illusztrációk különlegesek és a gyerekkönyvektől megszokott színes-szagos vattacukros ábrázolás helyett ezúttal majdnem monokróm rajzokat kapunk amiket mégis megtör a kevés piros és sárga szín. Ettől az egész történet kicsit múltbéli, ködös-fátyolos színezetet kap. Olyan emlékekét amikre már csak halványan emlékszünk de formáltak bennünket és szívünk átmelegszik, ha rájuk gondolunk. Csodás könyv.”

Vadadi Adrienn: Kockacukor lovassuli

@icu79: „Nem rajongok a lovakért, de ez a könyv nagyon tetszett. Szimpatikus a főszereplő kislány, a ló meg egyenesen a szívembe lopta magát, Igazán jó ötlet volt az írónőtől, hogy „megszólaltatja” őt. :) Még egy kis jellemfejlődés is megfigyelhető Korival kapcsolatban. Valamint az is nagyon pozitív számomra, hogy a lovak gondozására is felhívja a figyelmet.”

A zsűri tagjai:
@Baba82, @bagie, @blueisthenewpink, @Boglárka_Madar, @bonnie9, @dianna76, @dtk8, @egyperces, @gab001, @Hintafa, @Honey_Fly, @icu79, @katen, @k_annamaria, @meseanyu, @PTJulia, @Pöfivonat, @Szávitrí, @ziara, @Zsófi_és_Bea

Itt szavazhattok arról, hogy melyik kötet kapja a közönségdíjat:
https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2018-gyermekirodalom-kozonsegdij

Kihíváson is részt vehettek:
https://moly.hu/kihivasok/merites-dij-gyermekirodalom-top10

Kapcsolódó könyvek: Vadadi Adrienn: Kockacukor lovassuli · Dániel András: És most elmondom, hogyan lifteztem · Gryllus Vilmos – Tóth Krisztina: Dalok reggeltől estig · M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba · Kertész Erzsi: Ludmilla megoldja · Berg Judit: A holló gyűrűje · Bartos Erika: Buda tornyai · Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság · Paulon Viktória: Kisrigók · Pásztohy Panka: Pesti mese

Vadadi Adrienn: Kockacukor lovassuli
Dániel András: És most elmondom, hogyan lifteztem
Gryllus Vilmos – Tóth Krisztina: Dalok reggeltől estig
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba
Kertész Erzsi: Ludmilla megoldja
Berg Judit: A holló gyűrűje
Bartos Erika: Buda tornyai
Paulik Móni – Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság
Paulon Viktória: Kisrigók
Pásztohy Panka: Pesti mese
1 hozzászólás
Hirdetés