Oriente P karca


>!
Oriente P
Budapesti Molyklub

Az illusztrált könyv

A februári molyklubon @k_annamaria egy nagyon egyedi módon illusztrált regényről mesélt, körbe is adta közöttünk, és bevallom, engem nagyon megfogott az egész könyv kiállítása. Ráadásul ezt követően egy érdekes beszélgetés is kialakult: van aki hiányolja a kortárs könyvekből az illusztrációkat, van aki szerint ezek sokszor félrevihetik az olvasatot.
Nekem azonnal bizonyos Gaiman könyvek, illetve Vonnegut regények ugrottak be (utóbbiak a szerző saját skicceivel), ezekben szerintem nagyon érdekes réteget adnak a képek a szöveghez. (A második gondolatom Gustave Doré és Zichy Mihály volt, őket aligha kell bemutatni, bár az a fajta illusztrációs tevékenység, amit az ő munkáik képviselnek, nyilvánvalóan egy másik kor ízlésvilágát tükrözi, ma már nemigen működne.)
Az illusztrált könyv egyik végpontjaként pedig ott a képregény, azon belül is az ún. graphic novel, ami tagadhatatlanul erős műfajjá nőtte ki magát az irodalom és képzőművészet határán egyensúlyozva, éppen tartalmi összetettsége miatt.

Arra gondoltam, hogy egyik következő alkalommal körbejárhatnánk ezt a témát. Szerintem egyáltalán nem triviális a feladat, ha nem kifejezetten mesekönyvekben gondolkodunk. De ez a karc elsősorban azért született, mert kíváncsi vagyok a véleményetekre: jó ötlet-e, kivitelezhető-e, szívesen foglalkoznátok-e szöveg és kép kapcsolatával, vagy gondolkodjunk inkább más irányokban.

Közös ajánlópolc:
https://moly.hu/polcok/az-illusztralt-konyv-molyklub-polc

Kép: M. C. Escher: Reptiles (1943)

63 hozzászólás
Hirdetés