RóbertKatalin I karca


>!
RóbertKatalin I

Félbehagyott könyvek éve

Tavaly készítettem egy kis összegzést az elolvasott könyveimről. Idén végig éreztem, hogy a nem-munka olvasások száma nem lett túl magas, de amikor Spirit Bliss felkért, hogy ajánljak a könyves blogjára olvasmányt, és elkezdtem végignézni a műveket, végképp rádöbbentem, hogy rosszul állunk. Szóval végiggondoltam, mi lehet emögött. És rájöttem, hogy be nem fejezett olvasmányok sora van mögötte…

Könyvmoly-körökben kétféle elv létezik; van, aki semmiképpen sem tesz le könyvet, van, aki nem olvassa azt, ami nem jön be. Én ez utóbbi csoportba tartozom. Merészen és határozottan teszek le könyveket, ha úgy érzem, nem kötnek le. Munka közben nagyon sok anyagot kell elolvasnom, lektorálásnál akár olyasmivel is találkozom, ami annyira nem az én világom (esetleg nem jó…), mégis elolvasom – ez lehet az oka annak, hogy szabadidőmben sok sorozatot nézek, és ha valamilyen könyv éppen nem fog meg, úgy otthagyom, mint a pinty. (Amúgy sorozatokat és filmeket is simán félbehagyok.)

Sosem szoktam listát gyártani arról, amit nem olvastam végig, mert egyfelől lehet hogy csak éppen most nem jött be nekem az adott kötet (rossz az időzítés, holott jó a mű), másfelől lehet, hogy tényleg nem sikerült jól, de amit nem olvastam el, arról nem akarok nyilatkozni – míg aminek mégis a végére értem, arról írtam akár negatívabb hangvételű visszajelzést is.

Idén volt valami, amit nagyon vártam, nagyon örültem neki, hogy végre elkészült és megjelent, de aztán, amikor sokadszorra akartam falhoz vágni az ebook-olvasómat (legálisan olvastam ebookban ;) ), akkor bizony úgy döntöttem, hagynom kell. Ez a legnagyobb könyves csalódás ebben az évben. Remélem, hogy egyszer, ha más hangulatban és helyzetben leszek, elő tudom venni és élvezni fogom annyira, mint a korábbi részeit.

Mindenesetre nem írok év végi könyves összegzést, amit viszont kiemelnék ebből a nem annyira impresszív listából az idei, molyon vezetett olvasmányaim közül, az egy mesekönyv: Ecsédi Orsolya: Cirrus a tűzfalon. Nem szerkesztettem, nem lektoráltam, nem volt semmi munkahelyi közöm hozzá annak ellenére, hogy a Könyvmolyképzőnél jelent meg – viszont nem győzöm ajánlgatni, amióta elolvastam, annyira könnyed, mókás, szórakoztató felnőttnek és biztos vagyok benne, hogy gyereknek is.

Fogalmam sincs, tegyek-e bármilyen nagy kijelentést, határozzak-e el bármit a jövő évre. Nagyon szeretnék kialakítani olvasós rituálét, de azt is el kell fogadnom, hogy miután lényegében a teljes munkaidőmben szövegekkel foglalkozom, a szabadidőmben meg sokat írok, nagyon kell a kikapcsolódás – ami nekem sokszor tényleg sorozatokkal sikerül. Lehet, hogy azokról kellene vezetnem blogbejegyzéseket ;)

Boldog új évet mindenkinek! :)

2 hozzászólás
Hirdetés