gyuszi64 karca


>!
gyuszi64

Sci-fi első bekezdés

Sziasztok!
Kipróbálunk egy játékot, amelyben sci-fi művek idézett első bekezdéséből kell kitalálni a művet. Ha lehetséges, a novellák esetében értékelést is adjunk.
Az alábbiakban felsorolom a játékszabályokat.

(1) A zónában idézeteket mint kitalálandó rejtvényeket közlünk. A játék célja ismeretterjesztés, tudásmegosztás és információcsere.
(2) A karcokban egy-egy sci-fi mű első bekezdését idézi a Kitűző, megfejtéseket a hozzászólásokban lehet írni, ajánlottan spoiler alatt. Ha sikeres a megfejtés, akkor a Megfejtő jogosult – lehetőleg postafordultával – a következő idézet kitűzésére.
(3) A kitűzési jog természetesen átruházható.
(4) Ha 24 óráig nem érkezik helyes megfejtés, akkor a Kitűző hozzászólásban újabb 24 órára segítséget adhat. Ez kapcsolódhat a mű keletkezési körülményeihez (utalás a szerzőre vagy a megjelenés időpontjára), tartalmához, lehet újabb (jellemző) idézet stb.
(5) Végső megfejtés hiányában a Kitűző lehetőleg spoilerben elárulja a megoldást; a játékot ezután bárki folytathatja új karccal és idézettel.
(6) A megfejtés általában szerző és cím alakú legyen; novellák vagy rövidebb terjedelmű írások esetén meg kell adni az elérhetőséget (előfordulási hely) is.
(7) A sci-fi novellák esetében nehezen találhatók értékelések, ezért lehetőleg a Kitűző és a Megfejtő is adjon értékelést egy hozzászólásban: 1-től 5-ig, illetve (rövid) szöveggel.
(8) A „sci-fi” előírást tágan értelmezzük (fantasy, utópia, disztópia, egyéb fantasztikus könyvek).
(9) Az „első bekezdés” megkötést is lazán értelmezzük: a Kitűző a hosszabb bekezdéseket csonkíthatja, a rövidebb (pl. egymondatos) bekezdéseket kiegészítheti.
(10) A játék egy nehezítése lehet, amikor hosszabb terjedelmű regény vagy novellafüzér esetén egy későbbi fejezet első bekezdéséből idézünk.
(11) Csak magyar nyelven kiadott „hivatalos” művekből idézzünk, rajongói vagy kalózfordításokból ne.
(12) Az idézeteket sorszámozni kell.

Jó szórakozást mindenkinek!

Az első 662 idézet szerzői és címei megtekinthetők a hasonnevű listán:
https://moly.hu/listak/sci-fi-elso-bekezdes
vagy az alábbi linken:
https://drive.google.com/file/d/1qy8pBLg7nyltPnVb24QQtK…

4 hozzászólás
Hirdetés