ectopolis_hu U eseménye


ectopolis_hu U>!

Középfölde (h)arcai – J. R. R. Tolkien világa

HelyszínLurdy Mozi (1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14.)
Időpont2020. október 26., 19:00 – 2020. október 26., 21:00

Jegyek kaphatóak a Ticketportal országos hálózatában: https://www.ticketportal.hu/event/KOZEPFOLDE-HARCAI-J-R…

J. R. R. Tolkien 1937-ben megteremtette a fantasy műfaj egyik alapkövét, A hobbit című művel, és ezzel útjára indult minden idők egyik legnagyobb legendáriuma, Középfölde több évezredet felölelő történelme, melyet olvasók millió tettek magukévá, és amiből később világhírű írók merítettek inspirációt, olyanok, mint Stephen King, J. K. Rowling és George R. R. Martin. Tolkien nem csupán megírt egy örökérvényű történetet; az angol szerző egy szövevényes világot alkotott, saját mitológiával, történelemmel, nyelvekkel, népek, népcsoportok, és különböző fajok teljes legendáriumával, melyet csak elmélyített fia, Christopher Tolkien munkássága, aki apja halála után folytatta és kibővítette mindazt, amit A hobbit, és A Gyűrűk Ura szerzője életében elkezdett.

De vajon, miért válhatott Tolkien világa minden idők legjobb, és legfontosabb történetévé? Miként lett a Göncz Árpád által a legnagyobb tündérmesének nevezett regényből az egyetemes világirodalom klasszikusa? Honnan merítette, milyen szimbolikákkal látta el Tolkien rendkívül komplex és szerteágazó világát, milyen hatásokat ötvözött, miket örökített át a későbbi generációkra, és miként határozta meg Középfölde történelme a popkultúrát?

Gálvölgyi Judit műfordító, aki Kuczka Péter szárnyai alatt kezdte a szakmát, fordított Hugo-díjas regényt, de nevéhez fűződik számtalan Lovecraft-novella, és Tolkien több világírű műve, mint A szilmarilok, vagy a Húrin gyermekei magyar fordítása, és akinek 1969 óta nagy szerelme az író világa. Csőre Gábor Jászai Mari-díjas színművész, karrierjének egyik leghíresebb szinkronszerepében Zsákos Frodó hangját kölcsönözte Tolkien művének Oscar-díjhalmozó moziadaptációjában. A beszélgetés moderátora Kovács Krisztián, az ectopolis.hu főszerkesztője lesz.

A beszélgetésen velünk tart a Tolkien életművét gondozó egyik hazai kiadó, a Magvető is, ráadásul a beszélgetésen mutatkozik be a szerző legendás műve, A hobbit egy magyarul korábban kiadatlan, exkluzív, illusztrált változata, melyet a helyszínen kedvezményesen vásárolhatnak meg a résztvevők.

Résztvevők (1): ectopolis_hu U

Kapcsolódó könyvek: J. R. R. Tolkien: A hobbit · J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura · J. R. R. Tolkien: A szilmarilok · J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei · J. R. R. Tolkien: Elveszett mesék könyve · J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien · J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
J. R. R. Tolkien: A szilmarilok
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei
J. R. R. Tolkien: Elveszett mesék könyve
J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien
J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

Kapcsolódó alkotók: J. R. R. Tolkien · Gálvölgyi Judit · Csőre Gábor