Könyvfesztivál U eseménye


>!
Könyvfesztivál U

Ki kapja a Hazai Attila-díjat? – Bejelentés és könyvbemutató

Helyszín26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, Millenáris, Votisky Zsuzsa terem
Időpont2019. április 26., 14:00 – 2019. április 26., 15:00

Vajon ki kapja meg 2019-ben a Hazai Attila-díjat? – Hamarosan megtudjuk a könyvfesztiválon.

BERTA ÁDÁM, a Hazai Attila Alapítvány egyik kurátora mesélt nekünk az alapítvány és körülötte élő-mozgó közösség munkájáról.
„Attila halála után az anyukája, Éva megmutatta, milyen sok rajz és kézirat maradt a hagyatékban. És persze tudtuk, hogy ott vannak a két zenekar, a Hazai Ízek és a Pepsi Érzés felvételei is. Sarankó Márta mindent összegyűjtött, és rendszerezte az anyagokat. Ebből lett a weboldal, a hazaiattila.hu.
Attila laptopján volt egy mappa, amiben megtaláltuk azokat a novellákat, amelyek itt-ott, antológiákban, folyóiratokban megjelentek 2000 után. Ezekből az írásokból alakult ki A maximalista című kötet anyaga.
Az első néhány évben ez a két dolog jelentette a munka lényegét: a weboldal elkészítése, illetve a posztumusz novelláskötet összeállítása. Miután ezekkel elkészültünk, beállt egy szokásos évi menetrend. Az év eleji zsűrizés, a díjazott személyének nyilvánosságra hozása, a díjátadó buli a Nyitott Műhelyben. Ezenkívül zajlik a közös munka a Magvető Kiadóval is, a novelláskötet után már Attila két regénye is megjelent új, keménytáblás kiadásban. Közben Szabó Gábor is megírta a monográfiáját Attila életművéről, amelyben az öt könyv mellett a két filmet is egyéni elemzésekkel emelte be egy közös összefüggésbe.
Én a magam részéről semmihez se tudom hasonlítani az alapítvány munkáját. Attila, ha itt lenne, biztos egy csomó mindent másképp csinálna, és eleve van jó sok dolog, amit el sem kellene intézni, ha még élne. De most nincs itt, és itt van helyette ez a közösség. Itt vannak a beszélgetések, évről évre egyre több díjazott van körülöttünk. Ez egy nyitott, mozgó valami. Jó érzés benne lenni.”

Résztvevők (3): Könyvfesztivál U, Dyta_Kostova I, janetonic P

Kapcsolódó könyvek: Hazai Attila: Budapesti skizo

Hazai Attila: Budapesti skizo