Próza_Nostra U eseménye


Próza_Nostra U>!

III. Világok Találkozása (ViTa)

HelyszínBem Mozi (Margit körút 5., Budapest, 1027)
Időpont2019. november 30., 10:00 – 2019. november 30., 20:00

Idén harmadszor, 2019. november 30-án, szombaton rendezzük meg a Világok Találkozását, ahol kerekasztal beszélgetéseken vitatjuk meg a zsánerirodalom és határterületeinek helyzetét írókkal, szerkesztőkkel, fordítókkal, kutatókkal és rajongókkal. Az esemény a Hexa szakmai díjának átadásával és filmvetítéssel zárul. A rendezvény ingyenes.

Program

Megnyitó (10.15–10.30)

RPG-n innen és túl – A szerepjátékról (10.30–12.00)
Úgy tűnik, a szerepjáték reneszánszát éli úgy itthon mint külföldön. Klubok alakulnak, találkozókat és táborokat szerveznek az RPG szerelmesei, számos kiadvány jelenik meg minden hónapban, melyek már nem is csupán a játékrendszerre, vagy a lejátszható kalandokra fókuszálnak, de magára a jelenségre reflektálnak. Az asztali szerepjátékok múltját, jelenét és jövőjét járjuk körül a beszélgetésben.
Résztvevők: Pozsár Anett (kritikus, PN), Dinnyés Gergely (kritikus, youtuber), Kornya Zsolt (író). Moderál: Szabó István Zoltán (Steve) (PN)

A jövő “fekete” – Az afrofuturizmus (12.00–13.00)
A jövőnek nincs színe, mondhatnánk – de akkor miért hemzseg a fehér emberektől? Hol vannak a feketék, az afrikaiak, afroamerikaiak, teszik fel a kérdést a színesbőrű alkotók már több évtizede. A beszélgetésben arra keressük a választ, hogy milyen ez a “fekete” jövő, milyen lehetőségei vannak az afrikaiaknak a sci-fiben és azon túl, miért lehet izgalmas számunkra Európában, és mit tanulhatunk ebből mi Magyarországon. Avagy: lehet-e a jövő nemcsak fehér vagy fekete, hanem esetleg magyar?
Résztvevők: Kleinheincz Csilla (szerkesztő, GABO), Fekete I. Alfonz (kritikus, PN), Huszár András (fordító, Agave Könyvek). Moderál: Takács Gábor (PN)

Ebédszünet (13.00–14.00)

Irha és bőr – test és fantasy (14.00–16:00)
Az idén megjelent Irha és bőr című regény átalakult ember-állat fajzatakon keresztül radikális, olykor egészen zsigeri tapasztalattal szembesíti olvasóját, miközben arra keresi a választ, hol vannak a biológia, az ember(i) (test) vagy éppenséggel a jog határai. A beszélgetésen ezen testképek nyomába eredünk. Milyen előzményeket, párhuzamokat ismerünk a fantasztikumban? Hogyan ábrázolódik a(z) (emberi) test az irodalomban vagy a vizuális kultúrában? Hogyan szembesítenek ezek az alkotások a testhatárokkal? Meddig beszélhetünk egyáltalán az ember határairól és hol kezdődne egy ember utáni lét?
Résztvevők: Borbíró Aletta (kritikus, PN), Moskát Anita (író), Nemes Z. Márió (költő, esztéta), Szép Eszter (kritikus, képregénykutató). Moderál: Gaborják Ádám (PN)

A nagy előd – Kuczka Péter élete és munkássága (16.00–18.00)
A hazai fantasztikum vitán felül legfontosabbnak tekinthető alakja Kuczka Péter volt, aki a Galaktika és a Kozmosz Fantasztikus Könyvek kiadásán túl majdnem három évtized SF irodalmát és rendszerét összefogta. Munkássága még ma is meghatározza, hogyan gondolkodunk a zsánerről, milyen könyveket olvasunk és mit várunk el egy-egy műtől. Halálának huszadik évfordulóján igyekszünk kicsit bepillantást nyújtani hosszú és szerteágazó életművébe, személyiségébe és gondolataiba.
Résztvevők: Erdei Pálma (szociológus), S. Sárdi Margit (irodalomtörténész, ELTE), Szepes Erika (irodalomtörténész), Veres Miklós (történész-muzeológus, PIM). Moderál: Takács Gábor (PN)

A szolgálólány újabb meséje – Testamentumok (18.00–19.30)
Harmincnégy évvel A szolgálólány meséje megjelenése után Margaret Atwood megírta a folytatást: mi történt a regény utolsó fejezete után Fredével és a gileádi nőkkel? Mit várunk és mit kapunk az új regénytől, hogyan hat ma, a #metoo korában ez a történet, hogyan értelmezhető a folytatás a népszerű HBO sorozat tükrében, és mondhatjuk-e, hogy a nemrég Booker-díjat kapott Testamentumok az egyik legfontosabb könyv idén?
Résztvevők: Benczik Vera (adjunktus, ELTE), Scheirich Zsófia (kritikus, Roboraptor), Svébis Bence (kritikus). Moderál: Gaborják Ádám (PN)

2019-es Hexa-díj átadása és zárszó (19.30–20.00)

A rendezvény után a Bem Mozi filmvetítése látható.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/516989335732804/

A fejléc és a plakát Tomasics József munkája.

Résztvevők (17): Próza_Nostra U, Dominik_Blasir, b_aletta, Spaceman_Spiff IP, WerWolf, petamas P, pat P, Zsoofia, Bori_L P, vicomte P, V_Szilvió IP, viharmacska, Hanna IP, Odett, Aaren, CaptainV IP, Melinda_Makkai

Kapcsolódó könyvek: Margaret Atwood: A szolgálólány meséje · N. K. Jemisin: Az ötödik évszak · Octavia E. Butler: Hajnal · Nnedi Okorafor: A halálmegvető · Moskát Anita: Irha és bőr · Margaret Atwood: Testamentumok

Margaret Atwood: A szolgálólány meséje
N. K. Jemisin: Az ötödik évszak
Octavia E. Butler: Hajnal
Nnedi Okorafor: A halálmegvető
Moskát Anita: Irha és bőr
Margaret Atwood: Testamentumok

Kapcsolódó alkotók: Margaret Atwood · Kuczka Péter · Kornya Zsolt · Nemes Z. Márió · Octavia E. Butler · Nnedi Okorafor · N. K. Jemisin · Moskát Anita

4 hozzászólás