makitra P eseménye


makitra P>!

HLP Évadnyitó: Egy nő, Góbi Rita Társulat: Perdül táncelőadás

HelyszínBelvárosi Mozi, Szeged (Vaszy Viktor tér, Szeged 6720, Magyarország)
Időpont2020. augusztus 15., 19:00 – 2020. augusztus 15., 21:00

Részletes program:
19:00 – Vaszy Viktor tér
Góbi Rita Társulat: Perdül
szabadtéri egyszemélyes kortárs táncelőadás

19:30 Belvárosi Mozi, Balázs Béla terem
A Homo Ludens Project bemutatja
a COVID-19 járvány és karantén alatt készült közösségi filmjét – Egy nő
PREMIER
                                                                                _

Góbi Rita Társulat: Perdül

"Van egy virág, jól ismerem
Szúrós tövis között terem
Hajnal piros a levele
Mondjátok meg mi a neve?"

A 2006-ban létrejött Góbi Rita Társulat eleinte utcatánccal és különböző szabadtéri térspecifikus előadásokkal lépett fel. 2020-ban a Köszönjük Magyarország! program keretein belül megvalósuló Perdül című térspecifikus, fúziós performance-szal a Társulat visszatér a kezdeteihez. Az előadásban a kortárs mozdulatvilág és a hagyományos népzene egyszerre jelenik meg, középpontba helyezve a humort, egyszóval az élet élvezetét.

A Homo Ludens Project bemutatja
a COVID-19 járvány és karantén alatt készült közösségi filmjét
♀️ Egy nő ♀️
A forgatókönyvet Esterházy Péter Egy nő című regénye 11 számozott részletének felhasználásával írta: Benkő Imola Orsolya

Van egy könyv. Szeret. Már amennyire egy könyv szeretni tud. Ez szeret. Nem olyan Müller Péteresen, kimondottan Esterházysan. Egy nő. Ez a címe. Számozott regény.
Tavaly úgy döntöttünk megcsináljuk a színház nyelvén. Majd jött a vírus szappanos maszkban és száműzött minket a négy fal közé, mint mindenki mást. Nesze neked próbafolyamat! Mivel messze áll tőlünk az eltántorodás, gondoltunk még egyet. Ha már tilos a másikat nyilvánosan arcon tüsszenteni, legyen a színház helyett karanténfilm. Felkértünk hát számunkra kedves és fontos alkotókat, hogy mondják kamerába Esterházy szövegeit. Vagy telefonba. Vagy mosógépbe. Amire futja. Küldjék el, ebből lesz a film. Nem távolba révedős pixelszavalat. Montázsfilm. A szó hallatán a csocsóasztalt támasztó bölcsészlányok a fiúik fülébe búgják, hogy képzeletbeli dokumentumfilm, ezt írta a francia Bazin. Az orosz Eizenstein meg azt, hogy maximálisan indulati, emocionális. A srácok vonogatják a vállaikat, fölösleges flancolni, az csak sima vágás. A vasember leüti a gonoszt. Össze van vágva, kész hatszáz. A csajok legyintenek, a montázs költészet barmok, majd kihal belőlük a vágy.
A mi filmünk sem mesél történetet. Egy közös élmény lenyomata. Költői képek sokasága Esterházy szövegein keresztül. A vágyról, a vágytalanságról. Hogyan élte meg az ember bezártságot a karantén alatt, hogyan vágyott a közelségre, a találkozásra? A karanténidőszak költői lenyomata. Hogyan tudunk egymáshoz közelebb jutni? Mire ébresztett rá a bezártság? Mi lett fontos, égbekiáltó? Közelebb akarunk jutni másikhoz. A következő lépés az érintés dicsérete.

Facebook esemény további infókkal: https://www.facebook.com/events/196082198504470/

Résztvevők (3): makitra P, Dün SP, Zonyika P

Kapcsolódó könyvek: Esterházy Péter: Egy nő

Esterházy Péter: Egy nő

Kapcsolódó alkotók: Esterházy Péter

1 hozzászólás