esteedecsy I eseménye


>!
esteedecsy I

Bemutató ☛ Csepregi János: Morgensternt tiszta papírra

HelyszínLumen Kávézó (Horánszky utca 5., Budapest, 1085)
Időpont2018. július 17., 18:30 – 2018. július 17., 23:37

Hova tartozom Angliában élő magyarként, ha az Egyesült Királyságban és Magyarországon is migránsnak tartanak? Mi és meddig tartja egyben a családokat? Hogyan fojtják társadalmunkat a generációs tabuk? Csepregi János új kötete, a Morgensternt tiszta papírra (1942) nehéz kérdéseket feszeget kérlelhetetlenül, az utóbbi évek legprogresszívebb és legmerészebb vizuális formájában.

Csepregi János új kötetét a Lumen Kávézóban mutatjuk be, ahol anno Az amerikai fiút is.
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/250131495556667/

Előrendelés ☛ http://www.nowbooks.hu/termek/csepregi-morgensternt/
Az előrendelt kötetek személyesen átvehetők a bemutatón.

A kötetről bővebben:

A titkok, az elidegenedés, a társadalmi, családi elvárásoknak való megfelelni akarás, az illedelmes hazugságok a szétesést vagy a kényszerű összetartozást erősítik? Hogyan oldódik fel személyiségünk a demenciában, a leépülésben? Hogyan fojtja társadalmunkat, hogy a generációk nem tudnak beszélni egymással arról, a holokauszt vagy épp a kommunizmus traumái nem részei a közös emlékezetünknek, hanem olyan dolgok, melyek tabuk? Hogyan tesz magányossá az emlékezés, miként választ el bennünket legszeretettebb családtagjainktól is a rákkal való küzdelem?

Borzasztóan nehéz kérdések, melyek úgy válnak egyre komolyabbá és kérlelhetetlenebbé, ahogy előrehaladunk az olvasással. Csepregi személyes lírája mindnyájunk életéből merít. Kegyetlen, mert egyszerre intim és kérlelhetetlenül hideg, már-már sebészi. Nehéz könyv, aminek befogadásáért alaposan meg kell küzdeni. Leginkább önmagunkkal, saját démonainkkal.

Nagy Kincső vizuális világa erősen összekapcsolódik ezzel a versrengeteggel. Hol továbbgondolja azt, hol saját kérdéseket vet fel, de minden esetben aláhúzza, hogy ez a kötet az itt és mostról szól, nem valamiről és valakikről, valahol távol. Kincső soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem tervezőgrafika szakán diplomázott. Diplomamunkája a Harry Potter-sorozat redizájnja volt, amit felkapott a világsajtó is.

A Morgensternt tiszta papírra (1942) a NOW Books & Music kollektíva gondozásában jelenik meg.

Kapcsolódó alkotók: Csepregi János · Huszti Gergely · Décsy Eszter · Nagy Kincső