ectopolis_hu U eseménye


>!
ectopolis_hu U

A krimi evolúciója és valósága

HelyszínLurdy Mozi (1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14.
Időpont2020. március 2., 19:00 – 2020. március 2., 21:00

A krimi kétségtelenül a szórakoztatóirodalom egyik legrégebbi, mégis sokáig méltatlanul alábecsült műfaja, ugyanakkor az egyik legnépszerűbb is. Edgar Allan Poe óta pedig a bűnügyi regény tematikája – hiába bír a műfaj látszólag meglehetősen szűkös műfaji keretekkel és eszköztárral – mégis folyamatosan képes volt változni, és fejlődni, innovációját pedig többek közt olyanoknak köszönhette, mint Sir Arthur Conan Doyle, Raymond Chandler, Agatha Christie, Thomas Harris, Stieg Larsson, vagy épp J. D. Barker.

De vajon honnan ez a hatalmas vonzalom bennünk, emberekben, ami miatt a krimik a mai napig hihetetlen népszerűségnek örvendenek? Mennyiben kapcsolódnak a történetek a valósághoz? Milyen evolúciós fejlődési folyamatokon esett át a műfaj, és milyen tényezők segítették elő mindezt? Hogyan olvassunk, és hogyan ne olvassunk krimit? Mitől detektív a detektív, és vajon mennyiben felel meg a valóságnak? És egyáltalán, miként alakultak fogyasztási szokásaink a krimi kapcsán, úgy, hogy annak központi motívum, a rejtély megléte, azóta sem változott?

Miklós Ágnes Kata irodalomtörténész, több kötetes szerző, aki immáron 15 éve foglalkozik a bűnügyi irodalommal, többek közt a Bűnös szövegek, valamint A nyolc fogaskerék esete című műveiben is igyekezett bevezetni az olvasót a krimi kulisszái mögé. Doszpot Péter volt gyilkossági főnyomozó, a 90-es évek legnépszerűbb magyar rendőre, akit alighanem a televízió képernyőjéről gyakorlatilag mindenki ismer, és aki számtalan elődásában igyekezett összevetni a filmek és regények cselekményét a valósággal. A beszélgetés moderátora Kovács Krisztián, az Ectopolis.hu magazin főszerkesztője lesz, aki egészen gyermekkora óta a krimi műfaj megszállottjának vallja magát.

Az előadásra az Agave Könyvek Kiadó támogatásával kerül sor, akik hosszú évek óta részt vesznek a krimi műfaj innovációjában azzal, hogy a bűnügyi irodalom leghíresebb, és legjobb klasszikus és kortárs műveit hozzák el a magyar közönség számára. Kínálatukban ugyanúgy szerepel Dashiell Hammett, Georges Simenon és Donald E. Westlake, mind a mai kor nagy krimiírói, Dennis Lehane, J. D. Barker, a kémregények atyja, John Le Carré, vagy épp a legjobb történelmi krimi szerzők C. J. Sansomtól Steven Saylorig.

Jegyek kaphatóak a Ticketportal országos hálózatában: https://www.ticketportal.hu/event/A-krimi-evolucioja-es…

Résztvevők (17): ectopolis_hu U, kissviki79, Marra P, Gab, L_Reggie, Kriszti0216, Szelén P, Szerencsés_Dániel IP, Vikk, Vavyanne, Caty97, Versor P, WalterWatney, Sonador, zakkant, Aurora_Michaelis P, Timcsibaba77

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen · Raymond Chandler: Örök álom · Dashiell Hammett: A máltai sólyom · Stieg Larsson: A tetovált lány · Dennis Lehane: Viharsziget · J.D. Barker: A negyedik majom · John le Carré: Ügynök a terepen

Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen
Raymond Chandler: Örök álom
Dashiell Hammett: A máltai sólyom
Stieg Larsson: A tetovált lány
Dennis Lehane: Viharsziget
J.D. Barker: A negyedik majom
John le Carré: Ügynök a terepen
4 hozzászólás