violina értékelése


>!
violina
Theresa Révay: A hársak felett az ég

A történet előzménye alapján (Párizs fehér fényei) voltak már elvárásaim, szerencsére teljesültek is.
A fülszövegben szereplő 'történelmi tabló' találó a regényre, mert nagyon jó és hiteles a történelmi ábrázolás. Révay a francia -német viszonyt félretéve foglakozott a Németországot a háborúban és utána igen érzékenyen érintő kérdésekkel: pl. a Vörös Hadsereg megtorlásai a civil lakosságon, az egyes ember felelőssége és szerepe- ami aztán családokat oszthat meg. Sok- sok megrázó dologgal szembesülhetünk, ami az emberi sorsokhoz kötve másképpen hat, mint a történelem könyvek lapjain.
A végén én eléggé fanyalogtam, mert a befejezés számomra nagyon szirupos, szinte giccses émelyítő. Ettől eltekintve jó kis olvasmány.


Theresa Révay: A hársak felett az ég

Theresa Révay: A hársak felett az ég

Párizs, a II. világháború vége. A divat fővárosa felszabadult, és lassan ébredezik kényszerű álmából. A harmincas évek legkeresettebb modellje, az orosz származású Xénia Osszolina most mégis a szétbombázott Berlinbe tart, hisz csak egyetlen cél lebeg a szeme előtt: viszont kell látnia Maxot, az egyetlen férfit, aki valaha is megérintette a szívét. A koncentrációs táborból szabadult egykori sztárfotós azonban csak halovány árnyéka önmagának… A romba dőlt városokban már egy újabb nemzedék próbál szembenézni sorsával. Natasa, Xénia lánya rájön, hogy apja a nácikkal kollaborált, és hogy édesanyja születésétől fogva hazudott neki. A Franciaországban bujkáló fiatal testvérpárnak, Lili és Felix Lindnernek pedig az elfogadhatatlant kell elfogadniuk: hogy szüleik és kishúguk meghaltak a gázkamrákban. De vajon mennyi fájdalmat bír elviselni az emberi szív? E New Yorkban, Berlinben és Párizsban játszódó tragikus és hiteles családregényben megelevenednek előttünk a háború utáni korszak komor és mégis reményteljes évei.

Hirdetés