Ciccnyog IP értékelése


>!
Ciccnyog IP
Wolfgang Herrndorf: Csikk

Carpe Diem! Ki ne álmodott volna már arról (a szerencsésebbek emlékezhetnek), hogy részt vegyen egy őrült kis kalandban másod-, harmadmagával, fittyet hányva a világra végigromboljon egy országon és élvezze az életet, megkóstolhassa az igazi szabadságot, amit persze máskor, máshogyan is megtapasztalhat az ember, de felnőttként túlságosan is korlátozottak vagyunk/leszünk, így addig kell kihasználni a lehetőséget, amíg lehet, amíg fiatalok vagyunk. Az igazi kalandok amúgy is az ilyen spontán „bulikból” születnek, melyek életre szóló élményeket adnak, és még az atyai pofonok, javítók, … sem tudják ezt már elvenni tőlünk. De sosem késő egy kis őrültséget elkövetni, kihasználni az életet, vagyis úgy élni, ahogy elvileg kellene, de a világ sajnos nagyon nem így működik, az igazi szabadság luxus, lopni kell magunknak, de így még édesebb, és ha minimális emberséggel, józan ésszel Csikk-eljük végig, meg persze lélekben, szívben megőrzött fiatalsággal, akkor lesz mit elraktározni az élmény-, és emlékdobozkánkba. És érdemes is. És higgye csak el mindenki, hogy bármikor meg lehet ezt tenni. Nem kell hozzá semmi különös, csak lehunyni a szemünket, elszámolni háromig, majd újra kinyitni és hagyni, hogy meglássuk a világot, az életet a maga csodás valójában. És kiélvezni.


Wolfgang Herrndorf: Csikk

Wolfgang Herrndorf: Csikk

2010 Berlin. Maik Klingenberg, a tizennégy éves kamasz éli az ilyen korú srácok unalmas mindennapjait. Egy berlini gimnázium tanulója, családi élete a megszokottan zűrös: anyja alkoholista, a csőd előtt álló ingatlanos apja szeretőt tart, Maik reménytelenül szerelmes Tatjana nevű szerb származású osztálytársnőjébe. Magányos, érzékeny, okos, szentimentális, ám a gyakorlati életben tökéletesen tapasztalatlan és kissé gyáva. Eljön a vakáció ideje, de Maik nem mehet nyaralni, két hétre egyedül marad a város szélén álló nagy házban, anyja újabb elvonókúrán, apja a titkárnőjével vidéken „dolgozik”. Ekkor jelenik meg a ház előtt egy lopott autóval Csikk becenevű osztálytársa, aki eredetileg az Andrej Csicsacsov nevet viseli. A két srác gyorsan összebarátkozik, és a meglovasított trogya Ladával, nagyjából tisztán az unalom leküzdése ellen, elindulnak a nagy utazásra, Csikk rokonaihoz, Havasalföldre. Hogy nem jutnak el oda, az természetes… A regény, amolyan kettős nevelődési regény, másrészt epikus road movie, a Kelet-Németországon át vezető kalandozás története, Maik egyes szám első személyű narrációjában előadva.
A német kritika előszeretettel nevezte az új Zabhegyezőnek a regényt, nem egészen alaptalanul. Kamaszromantika, tapasztalatlan gyerekek kalandjai, az otthontalanság érzése a felnőttek világában, mint Salinger egykori sikerkönyvében. Kallódó fiatalok a szellemesen és ötletesen bonyolított cselekményben, könnyű kézzel, de nem felületesen megírva.

Hirdetés