Amrita IP értékelése


>!
Amrita IP
Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben Jósika Júlia életregénye

A maga műfajában, mint csíkos könyv, teljesen a helyén van. Kicsit romantikus, kicsit idealizált, de nagyon kedves könyv. A világa érdekes, szerethető: hogy nem tankönyvszárazon, hanem eleven alakként jelennek meg a szabadságharc hősei. Lenyűgözött az élet, amit ezek a nemesek éltek annak idején, az elegancia, a finomság tárgyakban, szokásokban, az emberek viselkedésében. Hogy „láthattam” élni, mozogni Wesselényit, Jókainé Laborfalvi Rózát (bár csak epizódszereplő volt, nagyon kedvesen ábrázolta Kertész Erzsébet Jókainét és a férjét is).
A kor aktuálpolitikáját untam, a szabadságharc eseményeit, talán mert annyira ismertem már, és rossz volt olvasni a reménykedésükről, amikor úgyis tudtam, hogy mi lesz a vége. De az emberi sorsok nagyon érdekesek voltak, és ami a szabadságharc bukása után történt, a bujkálás, menekülés, emigráció, otthon teremtés, újra nagyon lekötött. Úgy indul, mint egy Bronte regény, és úgy fejeződik be, mint egy Jókai regény, mindez a csíkos-pöttyös könyvekre jellemző könnyedséggel, idealizáltsággal.
A régebbi kiadást olvastam, aminek a borítója is csipke mintás: már megteremti a hangulatot, csipkefinom, mint maga Jósika Júlia, vagyis Podmaniczky Júlia története.

9 hozzászólás

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Kertész Erzsébet: Csipkebolt Brüsszelben

Podmaniczky Júlia nyolc esztendőt várt bízó türelemmel, míg szerelmével Jósika Miklóssal, a kor legünnepeltebb írójával egybekelhetett. Házasságuk boldog derűjét hamarosan a forradalom, a szabadságharc és a bujdosás viharos eseményei kavarták fel, majd az emigráció nehéz esztendei következtek. Jósika Júlia bátran és boldogan támogatta férjét politikai szereplésében, s a számkivetettség évei alatt nemcsak a lelket tartotta a csalódott és közönségétől megfosztott íróban, hanem kenyérkereső foglalkozást is vállalt, és brüsszeli boltosasszonyként is remekül megállta helyét. Az ő derűs, talpraesett, gyengéd és áldozatos alakjának állít emléket Kertész Erzsébet regénye.

Hirdetés