ppeva P értékelése


>!
ppeva P
Patrick Süskind: Sommer úr története

Visszavitt a gyerekkorba… Abba a szépbe, nosztalgikusba, ami legalább annyira szép, mint amennyire tragikus, félelmekkel és megnemértettséggel teli. Egy gyerek sokszor sokkal végletesebben éli meg a körülötte zajló eseményeket – pláne, ha nem kap magyarázatot.
Sempé illusztrációi pedig csodásak és szívet melengetők. Különösen megragadtak azok a képek, ahol valahol felfedezhettem Sommer úr hétmérföldet lépő alakját. Mint egy homályos, titokzatos (rejt)elem az álomszerű nosztalgia pasztellképeiben.
Már rég kiolvastam a könyvet, mikor még mindig a rajzokat bámultam, és próbáltam eldönteni, melyik lenne a kedvencem. (Mindegyik…) Sempé rajzait már a kis Nicholasnál is imádtam.

1 hozzászólás

Patrick Süskind: Sommer úr története

Patrick Süskind: Sommer úr története

A bűvöletes, feledhetetlen könyvecskék mindig nagyon egyszerűek. Holott ki ne tudná, a gyerekkor megíratlanul is ilyen. Jó esetben! Még jobb esetben fényei, mókái, könnyei és fanyar szomorúságai vannak, melyeket a mesteri toll úgy örökít meg – mint itt Patrick Süskind jóvoltából –, hogy azt se tudjuk, nevessünk-e, sírjunk-e. Olyan szép könyv ez a bizarr kis dolog, melyet kezében tart az Olvasó, mint a „Summer”-nóta a Kamaszkorom legszebb nyara című filmből. Csak itt a 2. sz. főhőst hívják Sommer (Nyár) úrnak, és ahogy ködképként bolyong a történeten át, mintha azt is súgná: „Én Vagyok Elmúlás Úr, várj, nemsokára te is követsz.” Egyik legkedvesebb fordításom, igaz, számos közül. Süskind itt igazán nagy volt! (Tandori Dezső)

Hirdetés