Marcus értékelése


>!
Marcus P
Horváth György: Ólompegazus

Bevallom őszintén, hogy a Zenit sorozathoz számomra Horváth György neve hozta meg a kedvemet, és bizony nem kellett csalódnom.

Az Ólompegazust igazi élmény volt olvasni. Elcsépelt kifejezés, hogy a szereplők hitelesek, ezért inkább azt mondanám, hogy könnyen magunkra, barátainkra, ismerőseinkre ismerhetünk bennük, mindenféle esendőségükkel együtt, velük élhetünk. És jó fantáziaregényhez méltón a mágikus-misztikus elemek sem annyira idegenek, tulajdonképpen ugyanolyan kézzelfoghatók, átélhetők, mint maguk a karakterek. Ettől, és Horváth György kitűnő (bár ebben a műben némileg visszafogott) nyelvhasználatától emelkedik ki ez a regény más hasonló műfajú alkotások közül.

A története nem egyedi (bár szívbemarkoló), a Zenitről sem tudunk meg túl sokat, mégis olyan minőséget képvisel, hogy érdemes volt ezzel a könyvvel kezdeni a sorozatot.


Horváth György: Ólompegazus

Horváth György: Ólompegazus

Utas Andrásnak csak a szerelem és a barátság fontos igazán, így aztán hiába szajkózzák ismerősei, hogy többre vihetné, ő mégis éttermi futárként tengeti életét. Ám egy napon felbolydul körülötte minden: autóját ripityára töri egy sofőr nélkül csatangoló kamion, majd nem sokkal ezután legjobb barátja is eltűnik. András először nem is feltételezi, hogy összefüggés lehet a két eset között, aztán lassanként rá kell döbbennie, ki indította be öntudatlanul a valószerűtlen események láncolatát. Miközben régi cimboráját keresi, és egyre furcsább karakterekbe botlik, mindinkább szétmorzsolódik körülötte az eddig ismertnek gondolt világ, míg végül kiderül, hogy senki sem az, akinek eddig hitte, leginkább szerelme és barátja nem. Hamarosan ókori mítoszok héroszaként indul egy római kori dárdával és egy papírnehezékkel olyan harcba, amihez se kedve, se hite nincs.

Az „Ólompegazus” a Zenit sorozat első köteteként csupán röpke pillantást enged a kulisszák mögé, de ennyi talán elegendő, hogy ráébredjünk, a világ sokkal titokzatosabb és színesebb hely annál, mint amennyit a szürke hétköznapok látni engednek belőle.

Hirdetés