Szirmocska értékelése


>!
Szirmocska
James Clavell: Gajdzsin

Igazi nagyívű történelmi regény, számtalan szereplővel, sok szálon futó cselekménnyel. Az elején kissé túl sok a jóból, az ember csak úgy kapkodja a fejét, hogy ki kicsoda, miért és hogyan. De aztán hamar ráéreztem és onnantól vitt az egész.
Nagyon szeretem a hosszú regényeket, de itt kevésbé megalapozottnak éreztem ezt a terjedelmet, mint mondjuk A sógunnál. Ott a szereplők is szimpatikusabbak voltak nekem és úgy érzem a japán oldalból is sokkal többet kaptam, mint itt. Volt viszont rengeteg diplomácia, kémkedés és összeesküvés, sokszínű, jól megrajzolt karakterek, festői háttér és izgalom is bőven
A másik hiányérzetem a végével kapcsolatban volt/van. Nincs igazán lezárva, persze nem is lehet teljesen, de mégis elvártam volna valami befejezést, így olyan céltalanná vált az egész.
Persze ettől még jó könyv és nagyon élveztem és mindenkinek csak ajánlom, de nem tudtam rá négynél több csillagot adni.

9 hozzászólás

James Clavell: Gajdzsin

James Clavell: Gajdzsin

Japán, 1862. Az ország az erőteljes amerikai nyomásra már megnyitotta kapuit a külföld előtt – de épp csak résnyire. Az „Istenek Földjén” zűrzavar uralkodik: az egyre inkább elszegényedő szamurájok egy csoportja szeretné megfosztani hatalmától a sógunt. Japán irányítását ismét a Mennyek Fiára, a császárra akarják bízni, akinek kezéből annak idején az első sógun kiragadta a kormánypálcát. Az ország nagyurai, daimjói közül is sokan úgy gondolják, hogy a sogunátus intézménye megérett a változtatásokra, de ezeket a változtatásokat maguk szeretnék végrehajtani – a sóguni cím birtokában.
És mindeközben ott vannak az országban – Jokohamában – a gajdzsinok, a gyűlölt idegenek, az egymással is rivalizáló britek, oroszok, franciák, poroszok, akiknek nagyon komoly gazdasági érdekük fűződik ahhoz, hogy a titokzatos Japán, amelyről az európaiaknak még csak nagyon homályos ismereteik vannak, teljesen feltárulkozzon előttük, s lehetővé tegye a szabadkereskedelmet. A jokohamai európai kolónia hajótulajdonos-kereskedői között ismerős nevekkel is találkozhatunk: itt van Malcolm Struan, A tajpanban megismert legendás Dirk Struan unokája, itt van az ugyancyak A tajpanból és A Nemes Házból megismert Tess Struan, akit most még senki sem mer Boszorkány Struannak nevezni, itt van a régi esküdt ellenség, Tyler Brock és famíliája… Mindenki mindenkivel és mindenki mindenki ellen – ahogy a pillanatnyi érdek diktálja.

És mindez egy aprólékos, művészi gonddal megfestett környezetben, olyan filmszerűen láttatóan, izgalmasan és érdekesen elénk tárva, ahogyan csak a régi Japánt és a Távol-Keletet töviről-hegyire ismerő James Clavell írhatta meg.

Hirdetés