vöri P értékelése


>!
vöri P
Isaac Asimov: Az Alapítvány előtt

Ha ez a „gyengébbik” Asimov-művek egyike, akkor úgy érzem nem lesz itt gond :) Első könyv, amit tőle olvasok, de egyértelmű, hogy Asimov hamar a kedvenceim közé kerül.
Elsőként kifejezetten pozitív élmény volt számomra, hogy amíg más sci-fik olvasásakor az első jó pár fejezet azzal telik, hogy kapkodom a fejem, hogy mi micsoda, ki kicsoda, teletűzdelve rengeteg ismeretlen, az adott univerzumra jellemző kifejezéssel, most nem éreztem magam elveszve, és fokozatosan tudhattam meg minden adatot a világról, melyben az események játszódtak – mindig annyit, hogy érthessem őket.
A végkifejletet olvasva tudatosult csak bennem igazán, hogy mekkora is ez az Asimov-univerzum, és hogy mennyire szeretném minél jobban megismerni – már régóta terveztem az Alapítvány-sorozat elolvasását, de már most biztos vagyok benne, hogy nem fogok megállni ezután sem!

3 hozzászólás

Isaac Asimov: Az Alapítvány előtt

Isaac Asimov: Az Alapítvány előtt

Az Alapítvány sorozat időben legelső, bevezető darabja csupán 1988 után kerülhetett az olvasó kezébe. A történet 2020-ban játszódik, I. Cleon császár uralkodása alatt a Trantoron, a Galaktikus Birodalom óriási kupolafővárosában. A hihetetlenül magas színvonalon megszervezett társadalom gigantikus méretű gépezetében a legkisebb fennakadás is a Birodalom bukását okozhatja. Ha a császár ismerné a jövőt, megmenthetné az összeomlás veszélyétől, s saját hatalmát is megszilárdíthatná. Ehhez meg kellene nyernie Hari Seldon bizalmát, aki éppen a pszichohistória elméletén dolgozik. Az Alapítvány regények leendő, legendás hírű Mestere menekülni igyekszik a császári pártfogás alól, mert nem mindegy, hogy elméletét, milyen érdekek szolgálatába állítják. Az izgalmas, fordulatos regényből megtudhatjuk, milyen események előzték meg az Alapítvány létrehozását.

Hirdetés