Tilla értékelése


>!
Tilla
Madách Imre: Az ember tragédiája

Gondolkodtam, hogy csak annyit írok az értékelés mezőbe, hogy „húha”, de ilyen keveset mégsem merek. Óriási dráma, szinte minden sora fontos és megjegyzendő, súlyos és mély. Igazi magyar alkotás, ilyen pesszimizmus nem fér bele a franciákba meg az angolokba, meg a többi sok világnépbe, ilyet írni csak magyar tud.
Igazából most egy csöppet kétségeim támadtak az élet értelmével kapcsolatban, mert Madáchnak igaza van, története során az emberiség már mindent kitalált és minden eszmében csalódott. Mi vigyen hát előre? A remény, hogy majd az utódok megteszik azt, amire én nem voltam képes? Egyáltalán kell-e nekem az egész emberiségre gondolnom tetteimmel, vagy egyszerűen éljem egyik napot a másik után? Van-e szabad akaratom magam felett?
Huhh, ez az ember tragédiája, ez a sok kétség és megválaszolatlan kérdés, nem igaz?

25 hozzászólás

Madách Imre: Az ember tragédiája

Madách Imre: Az ember tragédiája

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A tizenöt színből álló költemény első három színe (I. A mennyekben, II. A Paradicsomban, III. A Paradicsomból kiűzetve) és az utolsó szín (XV. A Paradicsomból kiűzve) keretbe foglalják a köztük lévő tizenegyet. Ezért az első három és az utolsó színre Keretszínekként vagy Biblikus színekként, míg a közrefogott tizenegy színre Történeti színekként szokás utalni.

A Tragédia színeiben Madách (a lírai hős, Ádám, illetve kalauza, Lucifer szemén keresztül) végigvezet a biblikus és földi világtörténelem művészi szándékai szerint kiemelt és értelmezett „nagy pillanatain”, s látnia kell: az emberiség kiemelkedő alakjai új meg új eszmékkel, hanyatló s megújuló erkölcsi felbuzdulással küzdenek az emberiség tökéletesedéséért, a jobb sorsért, az mégis bukásból bukásba hanyatlik. A földi történelem vége pedig magának a Földnek és egyúttal lakóinak teljes tönkremenetele. Látomásai hatására Ádám úgy dönt, nem érdemes az életre és már-már eldobja azt magától; társa, a gyermekük megfoganását megjelentő Éva szavára, valamint az Úr biztatására úgy dönt – bár továbbra is kételyek mardossák – vállalja a küzdelmet, amit az egyes ember és az egész emberiség sorsának beteljesítése jelent.

Hirdetés