csillagka P értékelése


>!
csillagka P
Dallos Sándor: A nap szerelmese

Nagyon régen olvastam először , azt hiszem ez volt az könyv amit a férjem polcáról először leszedtem és teljesen elvarázsol az évek után csak Sven kezem maradt meg, pedig mai fejjel nagyon sok egyéb részlet is azt hiszem maradandó élményt nyújt . Itt van például Perzsi személye, csodálatos javasasszony a régi idők boszorkánya vagy betyárok gyöngye Lacza Bálint mintha két régi honfoglalás kori busamagyar lépne ki a könyv lapjairól. Hihetetlen a hazaszeretett és az elfojtott forradalom utáni bánat bemutatása, 1958-as dátummal, persze megint lehet csak én érzek párhuzamot :)
Fantasztikus mű egy zseniről, igaz inkább regény mint életmű, a szerző elég sok szárnyat ad a fantáziájának, szép lett volna ha így van de így nem lehetett, ez mondjuk nem von le semmit a könyv értékéből :)

1 hozzászólás

Dallos Sándor: A nap szerelmese

Dallos Sándor: A nap szerelmese

Munkácsy Mihály, a legnagyobb magyar festő regényes életrajzának első része ez a könyv. Nehéz fiatalsága, pályakezdő éveinek viszontagságai összegződnek e kötetben, bemutatva a századvégi magyar Alföld világát, a polgárosodó főváros forgatagát, a bécsi festőiskolát. Szinte népmesehősként indul el életútján a kis asztalosinas. Pályája töretlenül ível felfelé, mégis már ebben a kötetben felsejlenek a tragédiák, amelyek egész életútján ott sötétednek. Hite, energiája, a szépség utáni vágya, tehetsége azonban elpusztíthatatlan, a tragédiák is művészete kiteljesedésének eszközei.