Lali P értékelése


>!
Lali P
Richard Collins (szerk.): Indiánok és ősi kultúrák Észak-Amerikában

Azt nem mondhatom, hogy olvastam, hiszen ez egy album, tulajdonképpen tetszés szerint lapozható, olvasható, nézegethető. Sokat forgattam már, most megint előkerült.
Nagyon szép könyv, minden vonatkozásban. És pontos, igaz.
Igazat mondhat a fülszöveg is, hogy előtte valóban nem volt ilyen jellegű indiános könyv elérhető itthon – legalábbis én sem tudok róla. Szerintem azóta sem jelent meg ettől szebb, jobb, tárgyszerűbb és részletesebb könyv Magyarországon az indiánokról.
Olyan könyv, amire büszke a tulajdonosa; aminek – még ha mi vettük is – ajándéknak érezzük az itt létét.
Így hát akit érdekelnek az igazi indiánok, annak ezt vegyétek karácsonyra ajándékba! :-)
Ez biztos.


Richard Collins (szerk.): Indiánok és ősi kultúrák Észak-Amerikában

Richard Collins (szerk.): Indiánok és ősi kultúrák Észak-Amerikában

Mielőtt Kolombusz fölfedezte volna az Újvilágot, Észak-Amerikában ötmillió lakos élhetett. 1890-re már csupán 250 000-en voltak. Ez alatt a négy évszázad alatt 75 millióra duzzadt a földrészre betelepülő fehér lakosság száma. Terjeszkedésük útját mérföldkőnek tekinthető események jelzik: 1830-ban a délkeleti törzsek áttelepítése az úgynevezett Indián tartomány területére, a navahók Hosszú Menetelés néven emlegetett erőszakos kitelepítése Fort Sumner börtönébe, illetve a Wounded Knee kis patakja mellett 1890-ben bekövetkezett tragédia.
Magyar nyelven először jelenik meg az ősi amerikai népek történetét és mai életét ismertető átfogó és szemléletes összeállítás. Könyvünk az észak-amerikai kontinenst kilenc kulturális egységre osztva és 38 színes tablóval illusztrálva mutatja be, hogy hogyan alkalmazkodott az őslakosság az igen változatos és változó életkörülményekhez a sarkvidéktől a Floridai-, illetve a Kaliforniai félsziget alsó csücskéig. William C. Sturtevant, a Smithsonian Instutition munkatársa több mint ezer használati és rituális tárgyat válogatott ki a Smithsonian Instutition és az American Museum of Natural History gyűjteményéből az egy-egy törzs anyagi kultúráját részletesebben ismertető tablókhoz. E tárgyak közül sok most kerül először nyilvánosság elé, mióta a század elején az antropológusok és néprajzkutatók összegyűjtötték őket.
Ezenkívül kötetünk 250 archív fotó, illetve térképek segítségével tárja az olvasó elé az indián és eszkimó törzsek és csoportok kultúráját, hiedelemvilágát, mutatja be kiemelkedő személyiségeit és történelmi eseményeit. A tablókon szereplő kézműves tárgyak az 1860 és 1920 közötti évekből származnak, s minden szónál ékesebben bizonyítják az észak-amerikai őslakosság anyagi kultúrájának és életmódjának folytonosságát az Egyesült Államok történelmének meghatározó korszakában.

Hirdetés