Noro  értékelése


>!
Noro 
Pálinkás Imre (szerk.): Anyrok alkonya

Pálinkás Imre (szerk.): Anyrok alkonya Novellák a Hatodkorból

Az Inomi kiadó (avagy a “Mahut” – próbáljátok meg kiolvasni a borítón a logót :D) korszaka a Magus történetének egyik igazán kaotikus, átmeneti korszaka volt. Ironikus tehát, hogy egyik legnagyobb(nak szánt) projektjük szintén Ynev úgynevezett káoszkorát próbálta novellafüzér formájába önteni. Az évezredes kyr birodalom bukása és a modern államok felemelkedése közti időszak, a démoncsászárok és irreálmágusok kora ezt megelőzően ugyanis csak néhány felvillanás erejéig volt kidolgozva. Ha viszont valaki végigküzdi magát ezen a köteten, akkor azt be kell látnia, hogy szerzők komoly koncepcióval indultak neki az írásnak. Teljesen új alapokra helyezték az egész történetet, azzal érvelve, hogy Ryek történetét meghamisította az utókor, és a valóságban egészen másképp zajlott le ezen átmeneti korszak. Az egész novellafüzérnek van egyfajta fantasy Alapítvány hangulata, hiszen miről van szó: egy bölcs, aki látja a jövőt, megpróbálja átmenteni a civilizációt és lerövidíteni a sötét korszakot. De elsőként itt jelent meg az is, hogy a korszakváltás Magusban nem csupán történelmi, hanem kozmikus fordulópont: ezt jól támasztja alá a bevezető történetek szabályosan poszt-apokaliptikus hangvétele. Nagyon kreatívan oldották meg továbbá az irreálmágusok eredettörténetét. Jó lehetett volna ez, ha nem rontják el. (És ha Orwellának kerekei lennének, ő lenne a Shulur-Erion postakocsijárat.)

Mindennek az élvezetes átadásához ugyanis hiányzott a szerzőkből az írói gyakorlat. A kötet novellái valami elképesztően nyakatekert, agyoncicomázott stílusban íródtak, amelyeket végigolvasni és értelmezni azonnali fejfájást okoz. Az első történet a legrosszabb, garantáltan élvezhetetlen, és az utolsó még a leginkább emészthető. Az emberarcú ősmágusok karakterei sem sikerültek túl jól: ha elfogadjuk, hogy ők tényleg Hatalmasok, azaz kyr megvilágosodottak, akkor viselkedésük és tetteik túlságosan is köznapiak, és ebben a formában számomra nem hitelesek. Mágiájuk ábrázolása hasonlóképpen ingadozik a majdnem kockacsörgős és a kínosan érthetetlen között. A novellafüzér szerkesztése sem állt a helyzet magaslatán, mivel Ryek városának átfogó históriája hamarosan kicsúszott a fókuszból; így történhetett, hogy a duológia első felének végére a háromezer éves korszakból alig háromszázat sikerült elmesélni. Azt pedig el sem tudom képzelni, hogy a Magus világához csak felületesen értők vajon mit tudnának ebből a könyvből úgy egyáltalán kihüvelyezni.


Pálinkás Imre (szerk.): Anyrok alkonya

Pálinkás Imre (szerk.): Anyrok alkonya

A kyr Császár elhagyta népét, a kristályszférák rendje megbomlott. Gyilkos naptűz perzsel és bestiák hordái dúlnak a haldokló Birodalom romjain. Elveszett az istenekbe vetett hit és a remény, hogy élni érdemes… amikor Kyria utolsó hűséges Hatalmasa megveti lábát a káosz ellenében. Egy megkeseredett Pusztítóval és egy sötét múltú elf varázstudóval az oldalán felveszi a harcot a Birodalom árulóival – és megalapítja Ryek városát.

Hirdetés