borga értékelése


>!
borga
Italo Calvino: Ha egy téli éjszakán egy utazó

Az elején még próbáltam volna beleszólni, de Calvino bácsit olvasni olyan, mint azzal beszélgetni próbálni, aki ha felveti a kérdését, már meg is válaszolja a nevedben. Vársz, vársz, hogy majd egyszer levegőt vesz, de aztán rálegyintesz, végtére így energiatakarékosabb, dumáljon csak ő, mondja meg, szerinte mit gondolok. Én meg majd tudom, amit tudok.
Okosan két főszereplőt is beállít, és úgy szövi őket, hogy ha nő vagy, akkor is főhősnek érezd magad, mint Olvasónő, ha férfi vagy, akkor is, mint Olvasó.
Ha precízke vagy következeteske lennék, marhára bosszantott volna, hogy valaki adjon már egy folytatást, könyörgöm, csak egy kicsit. Szerencsére nem vagyok.
Ellenben sunyiban tulképp tanulmányt írt, merthogy felsorolta az olvasáshoz, könyvhöz, történetvezetéshez való hozzáállásod minden lehetséges módját, ha esetleg eddig még nem gondoltad volna végig, hogy katalogizálhasd saját magad is.
A történetvezetés olyan, amilyennek az lsd-s repülést képzelem, mindenben van egy marék kaleidoszkóp. Néha élmény, néha nyűg.
A végére azért ad feloldozást a halli-galliból, de ezt már nem árulom el. :)

2 hozzászólás

Italo Calvino: Ha egy téli éjszakán egy utazó

Italo Calvino: Ha egy téli éjszakán egy utazó

Nyájas Olvasó! Új regényének első mondatával így szólít meg téged a szerző, Italo Calvino: „Italo Calvino új regényét, a Ha egy téli éjszakán egy utazó-t kezded éppen olvasni..-.” Kényelmesen elhelyezkedsz tehát, és olvasnád… De jaj, a mese megszakad: s aztán valami baj az újabb kötettel is van, amit hibás példányod helyett a könyvesboltan kapsz. Nyomozásba fogsz hát, nyájas Olvasó. Kíváncsi vagy a mesére. Amikor azonban a mese fordulóponthoz ér, valami mindig történik. A könyv elvész, ellopják, elkobozzák, műanyagba öntik, gépbe táplálják, szavakra bontják, betiltják, megsemmisítik, bezúzzák… Még szerencse, hogy nyomozásod roppantul regényesnek bizonyul. Egyre újabb és újabb kalandokba botlasz: beleszeretsz az Olvasónőbe, együtt nyomoztok, el-elváltok, majd ismét találkoznak az útjaitok… Tíz regény végül is megmarad izgalmas torzónak. A tizenegyediket – a sajátodat – fejezd be te, nyájas Olvasó.

Hirdetés