dontpanic P értékelése


>!
dontpanic P
Frank McCourt: Angyal a lépcsőn

Frank McCourt: Angyal a lépcsőn Önéletrajz 19 éves koromig

Frank McCourt szenvtelenül mesél, magyarázat, interpretáció, ítélkezés és szinte érzelmek nélkül mondja el élete első tizenkilenc évének történetét. Mert mi értelme lenne ítélkezni, magyarázni, okokat keresni, attól még nem lenne kevésbé borzalmas ez a gyerekkor. Így kommentár nélkül, sok ismétléssel érzékeltetve ennek az életnek a monotonitását, láthatjuk a nyomorból kiemelkedni akaró fiú felnőtté válásának első lépcsőfokait, amiken talán tényleg egy angyal vezette át őt.

Nekem az a kettősség volt a legérdekesebb, ami Frank személyiségét meghatározta. Egyrészt a fiú katolikus hittel és dogmákkal átitatott gondolatai sokszor meglepően naivak (illetve érzem, hogy nem ez a jó szó, de pillanatnyilag jobb nem jut eszembe), másrészt a nélkülözés mégis adott neki egy olyan élettapasztalatot és gondolkozásmódot, ami esetlegesen egy jómódú, hasonló korú fiúnál nincs meg. Furcsa volt látni ezt a kettősséget, ezt az ártatlan dörzsöltséget, ami Frank, és gondolom, sok sorstársa sajátja lehetett.


Frank McCourt: Angyal a lépcsőn

Frank McCourt: Angyal a lépcsőn

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Amikor visszapillantok a gyerekkoromra, nem is értem, hogyan éltem túl. Természetesen nyomorúságos gyerekkorom volt – a boldog gyerekkor egy hajítófát sem ér. A szokványos nyomorúságnál persze rosszabb a nyomorúságos ír gyerekkor, de még ennél is sokkal rosszabb a nyomorúságos ír katolikus gyerekkor”
Így kezdődik Frank McCourt regényes memoárja, melyről amerikai méltatója a következőket írta: „McCourt sajátosan lírai és sajátosan ír hangja többek között James Joyce-ot idézi. Ugyanolyan elragadó és ugyanolyan jókedélyű. De ahogy McCourt és társai a nyomorral küzdenek, abban van valami bátor drámaiság, ami közelebb áll a mi korunkhoz. Ezek az emberek soha nem merülnek el az önsajnálatba (nem engedhetik meg maguknak), soha nem vész ki belőlük a tűz. McCourt nevét csupa nagybetűvel fogják beírni az emlékiratok nagy könyveibe.” Frank McCourt a világválság sújtotta Brooklynban látja meg a napvilágot, frissen Amerikába emigrált, ír szülők gyermekeként, majd az írországi Limercik nyomornegyedeiben nevelkedik. Édesanyjának, Angelának nincs miből ennivalót vennie a gyerekeinek, mivel az apa, Malachy csak nagyritkán dolgozik, s ha igen, akkor is elissza amit keres. A léha, felelőtlen és megbízhatatlan apa csupán egyvalamit tud nyújtani gyermekének: a történetet, a mesét. Franknek az életet jelentik apja meséi Írország megmentőjéről, Cuchulainről, és az Angyalról, aki a kisbabákat hozza az édesanyjának. Talán a történeteknek, a meséknek köszönhető, hogy Frank túléli a viszontagságokat. Pelenka helyett rongyokba bugyolálva, egy disznófejnek könyörögve a karácsonyi vacsoráért, az út szélén lehullott széndarabok után kutatva tűrni a nyomort, az éhezést, a rokonok és a szomszédok közömbös kegyetlenségét – azért él, hogy elmondhassa a saját meséjét, ékesszólóan és megbocsátón.

Hirdetés