prezzey értékelése


>!
prezzey
Alison Bechdel: The Essential Dykes To Watch out For

Ez egy amerikai leszbikus nőkről és az ő hétköznapi életükről szóló képregény, a szerző saját élettapasztalatai ihlették.

Nagyon jópofa volt, csak azt sajnáltam, hogy nincsen benne a kötetben az összes rész, mert most azokat is AKAROM. Ahhoz képest amúgy, hogy best-of válogatás, meglehetősen vaskos és szerintem az összes kétharmada biztos benne van. Ezért egy fél csillag levonás, mert ez csúnya kapitalista trükk, hogy vegye meg az ember a korábbi köteteket is. ;]

Rokonszenvesek és emberiek a szereplők, és nagyon tetszik, hogy valós időben fut a történet, és így mindig reagálnak az aktuális közéleti eseményekre. (Sok benne a politika.) Jól látható, ahogy a külvilággal párhuzamosan maga a leszbikus társadalom is változik, egyre mainstreamebb lesz, és van szereplő, akinek ez bejön, van, akinek nem. Az egyik pár ha jól számoltam, háromszor házasodik össze, egyszer amikor szerveznek maguknak egy bensőséges, de jogilag semmit sem érő esküvőt, aztán egy másik államban, ahol már legalizálták a melegházasságot (de ez a saját tagállamukban nem érvényes), végül a saját államukban is. Mások meg azon dühöngenek, hogy nem pont azért harcoltak, hogy a patriarchális, fehér, elnyomó intézményrendszert lebontsák? A többiek meg itt lelkesen házasodnak, böszme kocsit vesznek és belépnek a republikánus pártba?

(Csúcs a republikánus, evangéliumi keresztény leszbikus diáklány, ő volt az egyik kedvencem. CIA camp! :D )

És végre egy képregény, ahol vannak göndör hajú emberek! Eddig nem is jöttem rá, hogy mi zavar – az, hogy egy csomó képregényben egyszerűen nincsenek göndör hajú szereplők, még akiknek göndör lenne a haja (pl. afrikai származásúak), őnekik is egészen rövid vagy be van fonva. Göndör haj for the win!!

Nagyon sajnálom, hogy jelenleg éppen szünetel a sorozat és másokon dolgozik a szerző, mert függőséget okoz… szerencsére legalább ez a kötet jó hosszú. Sok a szöveg a buborékokban, úgyhogy ne számítson senki arra, hogy leül és egy ültő helyében gyorsan elolvassa, én úgy terveztem és még úgy is több alkalom lett belőle, hogy nagyon nehéz letenni.

Egy magyar könyvügynökség levetett állományából van amúgy, tehát ezek szerint nem kellett magyar kiadónak :[[[ Mondjuk itt a mainstreamebb témájú képregényeket is nehéz eladni, ennek nem tudom, hány vevője lett volna.
        _
Ezekre a kihívásokra olvastam:
* Leszbikus és meleg irodalom olvasása!
* Olvassunk Mangát (és képregényt)!


Alison Bechdel: The Essential Dykes To Watch out For

Alison Bechdel: The Essential Dykes To Watch out For

From the author of Fun Home – the lives, loves, and politics of cult fav characters Mo, Lois, Sydney, Sparrow, Ginger, Stuart, Clarice, and others

For twenty-five years Bechdel’s path-breaking Dykes to Watch Out For strip has been collected in award-winning volumes (with a quarter of a million copies in print), syndicated in fifty alternative newspapers, and translated into many languages. Now, at last, The Essential Dykes to Watch Out For gathers a “rich, funny, deep and impossible to put down” (Publishers Weekly) selection from all eleven Dykes volumes. Here too are sixty of the newest strips, never before published in book form.

Settle in to this wittily illustrated soap opera (Bechdel calls it “half op-ed column and half endless serialized Victorian novel”) of the lives, loves, and politics of a cast of characters, most of them lesbian, living in a midsize American city that may or may not be Minneapolis.
Her brilliantly imagined countercultural band of friends – academics, social workers, bookstore clerks – fall in and out of love, negotiate friendships, raise children, switch careers, and cope with aging parents.

Bechdel fuses high and low culture – from foreign policy to domestic routine, hot sex to postmodern theory – in a serial graphic narrative “suitable for humanists of all persuasions.”

Hirdetés