Black_Venus értékelése


>!
Black_Venus
Angela Carter: Black Venus

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

A fülszöveg kitűnő értékelést is ad egyben a könyvről. Néhány tipikus Angela Carter novella, a visszatérő témákkal: az álmatag prosti, aki győz az őt kihasználó férfiak felett, és a költő, aki szerelmes belé, de csak kihasználja, úgy is mint múzsát; a tündérkirály és királynő meg persze a vihar előtti feszült csend, a hermafrodita, manók, az orosz szteppén a nagymama és az unokája, a fülledt forróságban az elfojtott sérelmeit gyilkossággal megbosszuló vénkisasszony, a zsugori gazdagember, Csipkerózsika, aki csak nem tud felébredni, a boldog szakácsnő és a homárszuflé-sütés közben fogant zabigyerekének a megdicsőülése. Mindegyik novellára jellemző AC álomszerű stílusa, a hosszú, gyönyörű mellébeszélések, amik eleinte úgy tűnnek, hogy csak a helyet foglalják, aztán kiderül, hogy a tájleírás maga a történet, többet mond, mind a néhány pillanat alatt bekövetkező „akció”.
Nagyon szépen ír, elképesztő szókinccsel, változatosan, tényleg olyan, mint egy kitűnő homárszuflé, bár talán egy kicsit több benne a cayennebors, mint kellene. Vagy nem.
A Black Venus című novella viszi a pálmát, bármennyire is taszító a sztori, összességében világklasszis.

6 hozzászólás

Angela Carter: Black Venus

Angela Carter: Black Venus

A collection of short stories: 'BLACK VENUS' displays the superbly witchy Angela Carter at her best. Her fabulous fables all speak for themselves in tones so commanding you feel this must be Baudelaire's mistress, ageing, remembering, still spreading syphilis, or Lizzie Borden restless in the fatal and hot Massachusetts summer. Whatever her subject Miss Carter writes like a dream – sometimes a nightmare. And as the voices call out, the images blaze, one is saved from an excess of fantasy by earthy realism, a sudden bark of humour' .

Hirdetés