Stone értékelése


Stone>!
Paul Auster: The New York Trilogy

Ez a novellaláncolat a szavak csodálatos egymásba szövése volt. Realista, érzelmes, posztmodern, soft-boiled és rejtélyes. Akárhonnan elindulhatsz a három történetben, szövedéke elvezet messze, hogy aztán olyan labirintusba tévedj, ami a valóság és mégsem az.
New York létezik, de az a New York létezik, amit leír? Le lehet írni a valóságot? Vagy bárhogy próbáljuk visszaadni azt, csak fikciót írhatunk? Mi a jelentése ugyanazon szavaknak az író, az olvasó, sőt különböző olvasók szemszögéből?
Pontosan arról szól a könyv, amin én sokat szoktam rágódni. Ki lehet-e fejezni azt a valóságot, ami körülvesz kitalált történetbe foglalva szavakkal, vagy olyan ez, mint vasgyűrűbe gyémántot foglalni. A láncolatok, amik egy-egy történetet összekötnek, aranytelérként húznak a könyvben a szemünk elé egy függönyt, ami mögé bepillantást enged, mikor a szavakkal felkorbácsolja a levegőt. Aki nem szokott hozzá, hogy emlékezzen arra, mit olvas, aki nem tudatosan olvas, annak azt hiszem nem lesz jó szórakozás a könyv, de aki elcsámcsog és megrágja, aki felfigyel az apró dolgokra, az a végén egész hitetlenül fogja becsukni a könyvet, aztán megfogadja, hogy még párszor elolvassa, hátha mégis kihagyott valamit.
Minden tudatos és átgondolt. Kíváncsi lennék a novellakötet jegyzeteire, szerintem azt is érdemes lenne majd egyszer kiadni.

5 hozzászólás

Paul Auster: The New York Trilogy

Paul Auster: The New York Trilogy

In three brilliant variations on the classic detective story, Paul Auster makes the well-traversed terrain of New York City his own, as it becomes a strange, compelling landscape in which identities merge or fade and questions serve only to further obscure the truth. What emerges in an investigation into the art of storytelling, notions of identity and the very essence of language.