LuPuS_007 P értékelése


>!
LuPuS_007 P
John le Carré: Csapda

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Karla trilógia- Egy briliáns kémregény folyam, a hidegháború leghidegebb korszakából.
Az angol titkosszolgálat szegül szembe, a szocializmus kémgépezetével.

Ahhoz, hogy kicsit könnyebb legyen befogadnunk és megértenünk az olvasottakat, nem árt, ha előtanulmányt folytatunk „Kim Philby” és a „Cambridge-i Ötök” témakörében.
http://lemil.blog.hu/2009/03/16/philby_1_0
http://lemil.blog.hu/2009/03/18/kim_philby_2_0
http://lemil.blog.hu/2009/03/21/kim_philby_3_0

Árulás:
George Smiley aki se nem szép, se nem izmos( ellentétben Bond-dal) legkevésbé sem hasonlít a fényes sikert befutó kémre. Egyszerű szürke kisegér, hatalmas szürke állománnyal.
Nagyon jó megfigyelő, jól vág az esze, éppen ezért ő az, aki szépen sorban minden kis információmorzsát begyűjtve egyre közelebb és közelebb kerül az árulóhoz.
http://blogs.indiewire.com/theplaylist/archives/first_l…

Itt jegyezném meg általában elég jól lehet haladni, itt minden sorban lehet egy egyszerű szó ami minket visz közelebb magához az árulóhoz, aki nem más ,mint             ., amennyiben ezek a morzsákra nem figyelünk csak egy regényt kapunk aminek a végén a várt csattanó még sem érkezik meg , Ezért is mondom kéretik figyelmesen olvasni mindhárom művet

Hajsza:
Az áruló kézre kerítése után a megritkult KÖRÖND átszervezése mellett elindul a hadjárat Karla ellen.A regény kitárul egész Ázsia lesz a hadszíntér, ahol is csak nyomoznak, nyomoznak és továbbra is nyomoznak.Itt még több szereplő, még több visszaemlékezés, még több odafigyelés van.
Itt nincs főkém Karla/Smiley, itt komplett kémfocicsapatok vannak. Maga a regény jóval komorabb hangulatú az előző részhez képest. A regényfolyam legkiemelkedőbb része, minden karakteren érződik ,hogy nem csak az író hanem mi is imádjuk minden egyes tagját.

Csapda:
Visszatérünk Londonba(Londonból Hamburgba, onnan Párizsba, végül pedig Bernbe) Smiley nyugdíjban, új „hideg“szelek fújnak a hidegháborúban, a Körönd élén új igazgató.
Ami továbbra is ugyanaz maradt az ,hogy továbbra sincs csillogás, nincs vodka-martini, nincs luxusautó, nincs modern fegyverek, és nincs minden estére más nő.Ellenben van bürokrácia, politika, költségvetés.
Továbbra is igaz ,hogy a történet nem lineárisan érkezik, folyamatos visszaemlékezésekből tudjuk összetenni az ismeretlen képet, amely csak a legvégén áll össze, s ez által lesz teljes a kép, Karla is legyőzhető, hiszen csak egy ember.

1 hozzászólás

John le Carré: Csapda

John le Carré: Csapda

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Madame Osztrakovát, egy Párizsban élő orosz emigránst felkeresi a szovjet követség egyik embere, és olyan lehetőséget ajánl az asszonynak, amely túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Pár nappal később holtan találnak egy londoni parkban egy idős férfit, aki egykoron a szovjetellenes disszidensek vezetője volt. Látszólag két jelentéktelen, távoli esemény, de nem George Smiley szemében, aki német klasszikus szerzők tanulmányozásával tölti nyugdíjas napjait, és amikor alaposabban szemügyre veszi a történteket, olyasmire bukkan, amit el sem mer hinni. Elkezdi felfejteni a titkolózás finomszövésű szövetét, közben pedig lassan és nagyon precízen csapdát állít annak az embernek, aki az életét tette fel arra, hogy megsemmisítse az angol titkosszolgálatot, és kicsi híján sikerrel is járt. Smiley még egyszer utoljára összehívja az embereit, a legjobb embereit, hogy végleg leszámoljon Karlával, a szovjet hírszerzés legendás kulcsfigurájával, akiről kiderül: mégis van sebezhető pontja.

A Csapda megjelenésével végre teljessé válik magyarul is John le Carré mesterműve, a Karla-trilógia, amely a kortárs angol irodalom egyik ékköve és a kémregények legjobbika.

Hirdetés