eeddie értékelése


>!
eeddie
Bánffy Miklós: Erdélyi történet I–III.

Hiteles korrajz a 19-20. század fordulójáról, a magyar politikai életről – a szerző főrend, gyakorló politikus volt. A magyarság sorsfordulatának egy fontos történelmi pillanata.
Gyönyörű természetleírások.
Erdély
Egy nagy szerelem története.

Hiteles leírása a 19. század végi főúri erdélyi-magyarországi életnek. Ajánlanám minden történelmi regényt-történelmi romantikus regényt író-fordító kortársunknak tanulmányozásra. Mert ő tényleg tudta, hogy miről ír. Benne élt.

Először vagy 25 éve olvastam az első részt. Akkoriban nem jelenhetett meg a többi kötet Magyarországon. (És ha elolvassátok a moly.hu-ban az akkor megjelent első kötet fülszövegét, ahol elmondják a szerzőt mindenféle dilettánsnak, értéktelennek, akkor azt is érzékelhetitek, hogy mennyire próbálták elriasztani a könyv olvasásától a kor emberét.)
Aztán elolvastam újra 2000 után, amikor vége a teljes trilógia megjelent, és megvettem. Most olvasom harmadjára. És csak most jutottam el arra a szintre, hogy a természetleírásokat, az benne ábrázolt erdélyi embereket igazán értékelni tudjam.

2 hozzászólás

Bánffy Miklós: Erdélyi történet I–III.

Bánffy Miklós: Erdélyi történet I–III.

Bánffy Miklós legnagyobb munkája, az Erdélyi történet, trilógia (Megszámláltattál…, 1935; És híjával találtattál…, 1937; Darabokra szaggattatol, 1940)

Hirdetés