henis értékelése


>!
henis
Hevesi Mihály: A nyelvtanulás művészetéről

Hevesi Mihály: A nyelvtanulás művészetéről Nyelvtanulóknak, nyelvtanároknak és másoknak

Nohát. Kettős érzeteket ébresztő könyvecske. Egyrészt üdítő, valóban kedvcsináló, motiváló (tanárként és nyelvtanulóként is), másrészt erős hiányérzetem maradt a végére. Nincs igazi, logikusan felépített koncepció, némi idegennyelvtanítás-történet, elméleti módszertan keveredik saját tapasztalatokkal és a Waldorf-nyelvtanítás tömör leírásával. Az alapötlet (holisztikus-humanisztikus tanulás-tanítás) remek, de az alig pár oldalas játéktár és gyakorlati módszertan miatt éppen csak felszínkapargatás. Oké, hogy HM elmeséli, mik a hagyományos és újszerű módszerek-rendszerek a nyelvtanításban, de ha az egyetemen (és a gyakorlatban) nem tanultam és tapasztaltam volna már meg sorban mind, halvány gőzöm sem lenne, pontosan hogy is néz ki a grammatikai módszer, vagy mi a szösz az a szuggesztopédia, melyiknek lehetnek előnyei is akár, és melyik módszer alkalmatlan arra (legalábbis önmagában), hogy szerencsétlen delikvens egyáltalán meg tudjon szólalni az adott nyelven. Vergődő nyelvtanulóknak, fásult tanároknak lehet gondolatcsíra ez a könyv, de így sajnos kevés.

Update 2016. Revidiálom a korábbi (igen szigorú, könyörtelen, és hát lássuk be, okoskodó) értékelésemet, ugyanis Hevesi Mihály és a könyvei rengetegszer eszembe jutnak a tanítás során, sőt, idézni is szoktam belőlük a gyerkőcöknek. Most nem olvastam újra (de fogom), de minden hiányossága ellenére is megmaradt bennem az a lelkesítő hangulat, az a motiváló, támogató légkör, amivel kedvet csinál a nyelvtanuláshoz. És valójában ez az igazi célja – és érdeme –: motiválni, felkelteni az érdeklődést, és bizalmat ébreszteni magunkban, amiben én is hiszek. Talán ennyi elegendő is.

4 hozzászólás

Hevesi Mihály: A nyelvtanulás művészetéről

Hevesi Mihály: A nyelvtanulás művészetéről

Kedvcsinálónak íródott e könyv mindazok számára, akik idegen nyelv tanulására vagy tanítására adják a fejüket. Hogyan lesz hatékony a nyelvtanulás és nyelvtanítás? Milyen nyelvtanulási módszerek léteznek? Miért művészet a nyelvtanulás?
A könyvből ötleteket meríthetünk egyéni nyelvtanulási stílusunk felépítéséhez és a nyelvtanulási stratégiánkhoz.. A hatékony nyelvtanulás csodamódszere nem létezik. De igenis lehet öröm a nyelvtanulás. Ezekről a nyelvtanulási és nyelvtanítási módszerekről szól a könyv. Miért ne menne könnyebben a nyelvtanulás, ha teszem azt, kedvenc regényünket olvassuk, vagy kedvenc filmünket nézzük meg az idegen nyelven?
Részletesen olvashatunk LOMB KATÓ nyelvtanulási módszeréről, aki 5 nyelven szinkrontolmács volt, és további 12 nyelvvel is kereste a kenyerét.
Továbbá a nyelvtanulásban átélt kudarc- és sikerélményeiről mesél VEKERDY TAMÁS, VUJITY TVRTKO, HABSBURG GYÖRGY, és SAM BETTS. A második részben megismerkedhetünk a nyelvtanulás holisztikus vagy humanisztikus módszereivel, a játékos nyelvtanulással, nyelvi játékokkal és részletesebben a Waldorf-iskola nyelvtanítási módszerével.

Hirdetés