Panelmacska értékelése


>!
Panelmacska
Truman Capote: Álom luxuskivitelben

Majdnem tökéletes. Sőt: akár tökéletes is lehetne, ha túlléphetnék a groteszk dolgokkal szembeni ellenszenvemen. Talán túl is léphetnék… Mert bár egyik-másik történetnek félelmes és torz máz feszül az ábrázatjára, de ha sokáig elmerülök a nézésében, a máz lemállik, s meglátom a szeretettel odarajzolt vonásokat.
Az író egyenesen a szív füléhez hajol, s úgy súgdossa a meséit. Annak az embernek a bölcsességével és humánumával, aki már ért. És megértetni akar. Hogy mit? Ez csak akkor derül ki, ha elolvastad a kötetet. :-) Akkor az is előfordulhat, hogy Neked mást mond, Veled mást próbál megértetni, mint velem.

3 hozzászólás

Truman Capote: Álom luxuskivitelben

Truman Capote: Álom luxuskivitelben

Novellákkal robbant be a csodagyerekként az amerikai irodalomba, és mindössze huszonhárom éves volt, mikor első regénye, a magyarul is olvasható Más hangok, más szobák 1948-ban megjelent. Miért keltett már a kezdet kezdetén akkora – jogos – feltűnést? Nyilván a mesterségbeli tudás miatt is, amelyet bárki idősebb pályatárs megirigyelhetett volna. De meghökkentő sikerének titka elsősorban ott volt keresendő, hogy művészi renddé tisztult élményvilágában bámulatos bztonsággal ötvözte össze az amerikai irodalom egyik, Hawthorne-tól Melville-en és Mark Twainen át vezető hagyományát olyan elemekkel, olyan jegyekkel, melyek kizárólag csak rá voltak jellemzők: a világ konkrét valóságának a gyerek, illetve a gyereklelkű felnőtt álmaiban való átfogalmazást. Sötét és grotesz, bizonytalan körvanalú látomások töltik be az első írásokat: alaktalan félelmek, bukott, eltorzult vágyak keretei ezek az elbeszélések. A szinte zenei stílus, a burjánzó költői képek foglalatában szuggesztív erővel szólnak az írások a kekzdendő magányról. Később e lidércnyomásos atmoszféra jótékonyan oldódott fel a humor hatására, s vált derűsebbé, vonzóbbá. Kötetünk e kiváló író legszebb kisregényeit és elbeszélései tartalmazza.