takiko P értékelése


>!
takiko P
Kavabata Jaszunari: Szépség és szomorúság

Egy körülbelül 200 oldalas regényről van szó, nekem sikerült egy nap alatt végeznem vele (és nem siettem). Ha nem tudnám, hogy ki írta, akkor is egyből rájöttem volna, hogy ez japán szerző műve, annyira megvan benne minden olyan jellegzetesség, amiért sokszor bosszús vagyok, ha ilyen könyvet veszek a kezembe.

A történet egy régi szerelemről szól, és hogy ez mekkora hatással van még több mint húsz év elteltével is nem csupán a két egykori szeretőre, hanem az azokhoz közel állókra is.

Maga a történet nem fogott meg túlságosan, viszont a karakterek nagyon érdekesek. Keiko a legmegfoghatatlanabb az egészben, nem mindig lehet tudni, hogy mi hajtja, hogy végig kitart-e eredeti elhatározása mellett, vagy időközben megváltozik a véleménye. Ez a végén sem derül ki, ez a rész, ahonnan már mindenki továbbgondolhatja, Keiko mit is tett és miért. Ennek ellenére engem idegesített ez a karakter. Ott van még Oki felesége Fumiko. Ha lehet valakit sajnálni, akkor ő az. Férje tulajdonképpen olyan regénnyel szerzett nevet magának, amit egykori szeretőjéről írt, és ezt Fumiko is pontosan tudja. A regényben Otoko idealizált képe jelenik meg, de Oki ábrázolja benne a féltékeny feleséget is. Hát ez nem lehet túl kellemes élmény egy nőnek…

Szerepet kap még Oki fia, Taicsiro is, aki Keiko mesterkedéseinek „áldozata” lesz. Hogy szó szerint is áldozat lesz-e, az megint csak nem derül ki, de igen valószínű (nem akarom teljesen lelőni a poént).

Ami tetszett, az a környezet: az író azt a régi Kiotót tárja elénk, ahol még gésák szórakoztatták a férfiakat, ahol még mindenfelé kimonóba öltözött nőket lehetett látni, azt a tradicionális képet, amit mindig magam elé képzelek, ha a 19-20. századi Japánra gondolok. Amikor olvastam, képes voltam beleélni magam ebbe a „kiotói hangulatba”.


Kavabata Jaszunari: Szépség és szomorúság

Kavabata Jaszunari: Szépség és szomorúság

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kawabata Yasunari regényének hőse, Oki Toshou, az öregedő regényíró Kyoto-ba utazik, hogy találkozzék ifjúkori szerelmével, a világtól elvonult festőművésznővel, Otokou-val. A szentimentális találkozó azonban vészjósló vendettát indít el. Keiko, a festőnő tanítványa és szerelme, ez a különös és féktelen fiatal lány ugyanis elhatározza, hogy bosszút áll mestere múltbéli megaláztatásáért – még úgy is, ha tulajdon szépségét kell fegyverként használnia. Kegyetlen bosszú kegyetlen következményekkel… A Nobel-díjas Kawabata e könyvében ismét bizonyságot tesz arról, hogy a regényirodalom kimagasló mestere. Erotikától fűtött alakjaiban – kiváltképp Keiko-ban – a bosszú önjelölt istennőjében – nem csupán a japán ember rögeszmés szépségkeresése és a természettel való azonosulásigénye jelenik meg, hanem a modern kor freudi szorongásai, rémálmai is. És Kawabata ezt megannyi apró részletben, akár egy kimonó övének megkötésében is képes érzékeltetni.

Hirdetés