mézespuszedli értékelése


>!
mézespuszedli
Dino Buzzati: A colombre

Társadalomkritikát, a mindenkori igazságok csokrát alkotják ezek a novellák egy olasz szemszögéből; sajátos, de mindenképp érdekes álomvilággal, mely hasonlít a való életre, de mégsem az, hiszen itt a tudottat, az elvártat olykor felváltja a meghökkentő, a lehetetlen létező.
A novellák legtöbbje a nagyváros realitásába csöpögteti a lehetetlen álomvilágot, melyek olvasmányosak s elgondolkodtatóak, kissé olyan, mintha ő lenne az olaszok Cholnoky Lászlója vagy Örkénye. Dante Poklának felidézése, s összevethetése Buzzati Poklával külön dicséretes! Mindenképp megéri elolvasni.


Dino Buzzati: A colombre

Dino Buzzati: A colombre

Dino Buzzati (1906-1972) a modern olasz és európai irodalom jelentős alakja. A kétkötetnyi (A colombre; Riadalom a Scalában) novellaválogatás kétféle írói világ legjobb elbeszéléseiből ad ízelítőt. A sor a hol Kafkát, hol az akár borgesi mágikus realizmust idéző korai elbeszélésektől az abszurdot a hatvanas évek modern valóságában meglátó „örkényi” novellákig ível. Közös nevezőjük mégsem a világirodalmi hasonlóságokból, hanem egyediségükből: Buzzati egyszeri és megismételhetetlen, borús és bölcs kedélyéből, lebilincselő mesélőkedvéből, óriási tehetségéből ered.

Hirdetés