Psyche értékelése


>!
Psyche
Petőcz András: Másnap

Petőcz András: Másnap Feljegyzések a háborúból

Nyomasztás tekintetében nem marad el az Idegenektől, de messze nem annyira kompakt. A kohéziót leginkább az adja, hogy tudod: úgysem sikerülhet. Ezzel együtt egy árnyalattal jobban élveztem, mint az Idegeneket – vagy kezdem megszokni-megszeretni Petőczöt, vagy mert ez már nem tudott annyira deprimálni, mint az első rész. (NB: az azért nem esett jól, ahogy egyértelműen előkészítette a talajt a folytatáshoz… Jó, jó – de nem biztos, hogy szeretnék harmadik részt ebben a borzalmas világban.)


Petőcz András: Másnap

Petőcz András: Másnap

Petőcz András új regénye, a „Másnap”, ismét megidézi Annát, a szerző „Idegenek” című nagysikerű, Márai-díjas könyvének tragikus sorsú főhősét. A kislány ebben a történetben végre eljut a „szabadság”, a „bőség” világába, ahol, legalábbis kezdetben, „minden jó”, ahogy azt ő maga tízenéves gyerekként gondolja.
Aztán a háború mindent tönkretesz. Anna, már majdnem felnőtt nőként, sehol sem érzi otthon magát, folytonos idegenségérzését csak fokozza a mindennapokban egyre jobban jelenlévő terror, valamint a tudat, hogy hontalan menekültként a magányát semmi sem tudja feloldani. Talán ha megtalálná ismeretlen apját, minden megváltozna…
Petőcz a tőle megszokott stílusban, nyugodt, világos mondatokkal fogalmazza meg vízióját napjaink világáról.
A főhősnek, Annának a kiszolgáltatottsága a 21. század emberének félelmeit, szorongásait tükrözi.

Hirdetés