Katherine_Grey értékelése


>!
Katherine_Grey
Rebecca Ann Collins: Pemberley-krónikák

Amikor először olvastam, egy csillagot adtam volna neki. Most két csillagot kapott – lehet, hogy kezdek HOZZÁSZOKNI?
MEGSZERETNI ugyanis lehetetlen. Unalmas, hosszadalmas, vontatott, s mindenki NAGYON boldog benne. Cukormáz, dicsfény, szépség, de szemérmesen egy nyamvadt csókot vagy ölelést sem tettek bele, csakis közös „pihenést”. Ugyanakkor Jane Austen stílusát sem idézi meg, amibe persze tökéletesen illene e tartózkodás. Szóval érzelemábrázolás szempontjából nem szellemes és nem izgalmas, mint Austen, s nem szókimondó és nem szerelmes, mint a lektűrök. Hanem unalmas.
Ám a nagy baj az, hogy igazából nem történik benne semmi. Karácsonyoznak. Gyerek születik. Meg még egy. Meghal valaki. Költözködnek. De ebben a tempóban még oldalezreken keresztül lehetne vezetni a nagy semmi történetét. (Tartok tőle, a szerzőnő ezt is teszi, hiszen a 11. kötetnél tart. (http://www.rebeccaanncollins.com/)) Viszont igazi történet, tehát ami tart valahonnan valahova, nincs. A könyv egyszer csak véget ér. De sebaj, már jön is a folytatás.
Szóval ez vacak. Igen, megszokható, hisz az ember annyira akar egy új Austent…
De azért az igazi Julia Barrett, és az Önteltség és önámítás. Minimum ez lenne a szint.
Ez a könyv pedig olyan, mint egy unalmas séta. Annyira számítottál rá, hogy szép lesz, finom szellő lengedez majd, lemehetsz a vízpartig, finom, aromás illatok szállnak majd a levegőben. Ehelyett dögletesen meleg van és szétolvadsz a ruhádban. De az az érzés veled marad, mennyire vártad a sétát, még ha rosszul sikerült is. (A fenti hasonlat egyúttal próbálja megidézni az öndicsérő szerzőnő nyelvét is – már az előszó keresetlen öntömjén. Jaj.)


Rebecca Ann Collins: Pemberley-krónikák

Rebecca Ann Collins: Pemberley-krónikák

A menyegzőnek vége, szedelőzködnek a vendégek. Két boldog ifjú pár búcsúztatja őket:
Elizabeth & Mr. Darcy
Jane & Mr. Bingley
Jane Austen világhírű Büszkeség és balítélet című könyvének történetét gondolta tovább Rebecca Ann Collins. Az ismert és szeretett szereplők közös élete még csak most kezdődik. Szerelem és házasság, pénz és gyerekek – személyes történetük összefonódik a korabeli Anglia politikai és társadalmi változásaival, melyek Pemberley-t sem kerülik el.

"Nagyszerű folytatása Jane Austen Büszkeség és balítélet című regényének. Austen elmosolyodna és áldását adná rá.”
– Beverly Wong

"Románc, intrika, tragédia – mindent megtalálhatunk, amit egy eredeti Austen-regényben, mindezt pedig mesterkéltség és torzítások nélkül, ami oly sok mai regényt elront.”
– Bookreporter

"Engem lenyűgözött Rebecca Ann Collins munkája. Új műfajt teremtett, valami olyasmit, mint a családregény-sorozat: Jane Austen szereplőinek sorsát több köteten át figyelemmel kísérhetjük. (…) A korabeli Anglia politikai és társadalmi eseményeinek leírását alapos kutatás előzte meg, így az hitelesen fonódik össze az Austen-hősök életével.”
– Janny Scott

"Akik szeretik Austen humorát és stílusát, nem fognak csalódni ebben a könyvben.”
– Book News

Rebecca Ann Collins, aki egész életében rajongott Jane Austenért, elsőként a Büszkeség és balítélet című könyvét olvasta tizenkét évesen. Beleszeretett a szereplőkbe, és azóta éveket szentelt kedvenc szerzője életének és munkásságának kutatására és tanulmányozására. Irodalomtanárként és könyvtárosként temérdek információt gyűjtött össze Miss Austenről és koráról, amely a Pemberley-ről szóló könyveinek alapja lett. Regényei nagy népszerűségre tettek szert a Jane Austen-rajongók körében.
Az olvasás, a zene, a művészet és a kertészet iránt rajongó Rebecca Ann Collins megfogalmazása szerint kényelmesen érzi magát abban a korban, amelyről ír, és hatalmas átéléssel ábrázolja az általa bemutatott szereplőket. Bár a modern kor kényelmét élvezi, sokban csodálja Jane Austen értékrendjét és világlátását.

Hirdetés