Tiger205 értékelése


>!
Tiger205
Bernard Cornwell: Azincourt – A lovagkor alkonya

Tegnap este/éjjel elolvastam a könyvhátralévő 85%-át, így kiolvasásra került (remélem szeretitek a szenvedő szerkezetet).
Részben egyet értek @Mallinalli értékelésével, részben nem.
Valóban sok minden azonos a „The Grail Quest” sorozattal -hiszen angol íjászról szól.
De azért vagy 70 évvel később játszódik (ne hagyjátok magatokat félrevezetni az írótól, nem több mint 10 év a különbség!)
Persze ő (Nick) is csudahős, mint a másik sorozatban Thomas, és valóban sokszor szerepel ugyanaz a kitétel (a vége felé már nagyon kiakadtam az „született íjászhoz méltóan hatalmas mellkas” meg a pap meztelenségről szóló elmélkedése is szó szerint kétszer van meg benne, de ezeken át lehet siklani.
Ami viszont érdekes benne az az ostrom leírása(ásott alagutakkal és ellen alagutakkal – lásd Egri csillagok), a csataleírás, a tábori élet ecsetelése, a papság és vallás akkori (Cornwell szerinti) életének bemutatása.
Aki bírja az író stílusát, és hagyja magát sodorni a cselekményekkel, s nem akad fent apró hibákon, élvezni fogja a könyvet.

Ja! És honnan a „lovagkor alkonya'” c. alcím???
Az eredeti könyvben ilyet nem láttam!?
Ha már, akkor szerintem a Créyi csata lehet az, vagy ha tényleg az alkonya, akkor az 1444-es várnai csata, ahol az addig nyerésre álló keresztény hadakat Ulászló vereségbe küldte – kb. 500 fős válogatott nehézlovas rohamával ugyan áttörte a janicsárok védelmét, de azok bekerítették őket, s levágták a király fejét. Így Hunyadi hiába állt győzelemre a szárnyakon, a törökök győztek…

1 hozzászólás

Bernard Cornwell: Azincourt – A lovagkor alkonya

Bernard Cornwell: Azincourt – A lovagkor alkonya

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Nicholas Hook, az erdőkerülő és egyben félelmetes hírű íjász, összetűzésbe keveredik egy perverz és gonosz pappal, ami miatt törvényen kívülivé válik hazájában. Hogy megmeneküljön az akasztófa árnyékából, katonának áll, és ezzel megkezdődik szerepe a középkori történelem véres színjátékában…
Előbb végig kell néznie az árulás folytán elesett Soissons kegyetlen feldúlását, bajtársainak brutális megkínzását és fájdalmasan lassú halálát, miközben megment egy francia lányt, akit törvénytelen származása miatt apácának adnak. A lányban hűséges társra lel, és együtt járják végig V. Henrik király franciaországi hadjáratát Harfleur végzetesen elhúzódó ostromától az 1415. október 25-én megvívott azincourt-i ütközetig.
Bernard Cornwell új és nagyszabású regénye hiteles tényeken alapuló, színes tablót nyújt a százéves háború kegyetlenül barbár és egyben fanatikusan vallásos világáról, amellett izgalmas és fordulatokban gazdag kalandregényként kalauzolja végig az olvasót a középkori Európa ismeretlenül is ismerős színterein.

Hirdetés