Noro értékelése


Noro>!
Jack Vance: A túlvilág szeme

Egy fantasy regény, ami talán túl korán jelent meg magyarul. 1992-ben a szinte zéró tapasztalattal bíró magyar olvasóknak talán még sok lehetett Jack Vance nihilisztikus zsenije. Ma viszont remélhetőleg nem mondok újat azzal, hogy ez a gúnyos humorú klasszikus az antihősies fantasy igazi alapműve.
A Haldokló Föld világának utolsó napjaiban az embereknek nincs életcélja, csupán az élvezeteket hajszolják és kényelmesen akarnak élni, amíg a Nap ki nem alszik (ez pedig szó szerint bármelyik percben bekövetkezhet). Az ősöreg civilizációk romjai között senkinek nem kell nélkülöznie, a komolyabb gazdagságért viszont már érdemes(?) ellenségeket is szerezni. A hanyatló világ leggazdagabbjai pedig azok, akik az ősök varázstárgyai fölött rendelkeznek*. Ravasz Cugel célja sem más, mint szert tenni egy ilyen gyűjteményre. Ennek következtében kell megkerülnie a fél világot.
Az utazó – akit általában kényszer visz e fárasztó és veszélyes foglalatosságra – e világ minden táján groteszk szokásokat követő, elszigetelt közösségekre bukkanhat, amelyekre kevés az „egzotikus” jelző, inkább földöntúlian bizarrnak kéne őket nevezni. Ez pedig kiválóan alkalmas arra, hogy a szerző pikareszk jelleggel a legelszálltabb ötleteket fűzze egymás mellé. Vance stílusához az is hozzá tartozik, hogy gyakorlatilag minden egyes szereplője nevetségesen ellenszenves. Nagyképű, álszent figurák próbálják becsapni egymást fellengzős szózatok közepette, ámde tragikomikus helyzetekbe bonyolódva nem egyszer önmagukat verik át. (A magyar borító meglepően jól elkapta a lényeget: igen, az a gonosz képű fickó a főhős!) Egyszóval ezt a könyvet – és persze a folytatását – egészen másképp kell olvasni, mint akár a régi, akár a kortárs epikus fantasy regényeket, de mindenképpen érdemes.

*Szerepjátékos körökben egyfajta közhely a vance-i varázsló, aki memorizálja a varázsigéket, majd kimondásuk után teljesen elfelejti őket, de ebben a műben elsősorban nem erről van szó. A Haldokló Földön bárkiből lehet varázsló, ha elég sok varázstárgyat és varázskönyvet harácsol össze. Az már más kérdés, hogy képes-e ezen kincseit ésszel használni… amint arra Cugelnek is rá kell jönnie.

1 hozzászólás

Jack Vance: A túlvilág szeme

Jack Vance: A túlvilág szeme

Valahol messzi északon létezik a mágikus szem, mely bepillantást enged a Túlvilágba, s megmutatja mindazt, amire ember életében csak vágyhat.Ravasz Cugel, egy máról holnapra élő tolvaj elköveti azt a hibát, hogy betör egy nagy hatalmú varázsló palotájába. Iucounu, a Nevető Mágus rajta kapja a behatolót, s büntetésül elröpíti a világ végére, hogy szerezze meg számára a Túlvilág Szemét. Áldozatát azonban nem akármiért hívják Ravasz Cugelnek: fürge eszű, gyors lábú, gátlástalan, fortélyos, jól bánik a karddal, s ha kell, a fondorlattól sem riad vissza…S percről percre azon ábrándozik, miként áll bosszút Iucounun, az álnok máguson…

Hirdetés