Noro  értékelése


Noro >!
Michael Moorcock: Obszidián Főnix

Moorcock magyarul megjelent regényei közül ez talán a legfurcsább, stílusát és világát tekintve egyaránt. Előadásmódjában néha szinte nem is regénynek érződik: régies, néha színpadias megnyilvánulásaival inkább egy prózában megírt királydrámára emlékeztet. Ahogy belénk verték anno az iskolában, hogy az Iliász nem a trójai háborúról szól, hanem Akhilleusz haragjáról, ugyanúgy az Obszidián Főnix sem a Skarlát-fjord ostromáról vagy a Fagyott Föld megmentéséről mesél, hanem az Örökkévaló Bajnok elveszettségéről.
Erekose, a mindig újjászülető hős, aki foszlányokban emlékszik többi életére, e rövid történet lapjain egy haldokló világba érkezik, amelynek napja már csaknem kihunyt. Lakói nem látnak maguk előtt semmiféle jövőt, így hát dekadens élvezeteknek és groteszk művészeteknek hódolnak. Futurisztikus elemek – mint a fagyott bolygón is megélő, géntervezett szörnyek, vagy az égből lezuhant Hold lakói – keverednek a fantasy nyelvezetét használó történetbe. (Ezek egyébként mind a Haldokló Föld irányzatának jellegzetességei.) A Bajnoknak fogalma sincs róla, miért került ide, ahol már nincs miért küzdeni, csak azt érzi, hogy meg kell tennie valamit, amitől teljes szívéből irtózik.
A történetben lépten-nyomon különféle megváltás-szimbólumokkal találkozhatunk, például a Grál-mondakörből ismerős kehellyel. Ezek a motívumok ellentmondanak a haldokló világ nihilista ábrázolásának, és azt sugallják, hogy a Földnek mégis van jövője. De a Bajnok számára, aki nem lineárisan létezik az időben, mindez semmi könnyebbséget nem jelent.
Erősen filozofikus regény tehát ez, még Moorcockhoz képest is, amit rövidsége ellenére is csak tapasztalt olvasóknak ajánlok, nekik viszont feltétlenül.


Michael Moorcock: Obszidián Főnix

Michael Moorcock: Obszidián Főnix

Erekosë elszakad szeretett Ermizadhjától, amikor ismeretlen hatalmak szólítják magukhoz. A haldokló Föld jégmezejére érkezik, obszidiánhegyek közé, hogy betöltse szerepét, mint az Örökkévaló Bajnok, a sors katonája. Fel kell vennie a kegyetlen és legyőzhetetlen Fekete Kardot, hogy legyőzze a zsarnokságot – hogy újabb harcot vívjon.
Az Örökkévaló Bajnok trilógiájának második kötete.

Hirdetés