pat P értékelése


>!
pat P
Jiang Rong: Farkastotem

Az év könyve 2010-ben. Nekem. Nagyon.
Rettentően súlyos darab – nagyon régen volt rám könyv ekkora hatással. Ha egyáltalán.
Tíz napig a pusztán éltem, pásztorok és farkasok között. Hihetetlenül érdekes volt, elgondolkodtató és szívfájdító.
Hosszú – de végig érdekfeszítő. Terjengős – de iszonyúan, brutálisan képszerű, tapintható-szagolható. Ismétlődős – de az adja a ritmust, a nyugalmat két pörgés között. Szájbarágós – és? akárhányszor elmondták, felfogta akár csak egy ember is?!
Három szakaszra osztanám az érzelmi hatást illetően:
1. Lebilincselő, iszonyú érdekes, lenyűgöző, izgalmas – az első 400 oldal.
2. Falhozvágósan dühítő, nem lehetnek ilyen hülyék, odamegyek és szájbaverem az összes gyüttmentet, Pao Sun-Kujjal az élen – 400-600. oldal.
3. Az utolsó száz oldal, na azt én konkrétan végigbőgtem, és még utána is jó darabig. (Utoljára ilyet a Tamásbátyakunyhóján, kb. tízévesen.) Hiába, nem mindennap sirat meg az ember egy egész ökoszisztémát és egy egész kultúrát egyszerre . Az epilógus valami észveszejtően zseniális.
És nem értek ugyan hozzá, de szerintem jó lehet a fordítás is: olvasható, gördülékeny, ugyanakkor megőrizte azt a kicsit fura, „kínaias” jelleget is valamennyire.

11 hozzászólás

Jiang Rong: Farkastotem

Jiang Rong: Farkastotem

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Csen Csen, a pekingi gimnazista az 1960-as évek kulturális forradalma idején, az elvakult vörösgárdisták tombolása elől önkéntes száműzetésbe vonul a kínai-mongol határon lévő Ölön-pusztára, ahol pásztorként éli mindennapjait. Lenyűgözve tapasztalja, hogy Dzsingisz kán leszármazottai, a bölcs öreg pásztorok milyen harmóniában élnek a természettel, és mennyi mindent tudnak a farkasokról, akikben egyszerre látják a szövetségest, a bálványt és a halálos ellenfelet. Ezt az érzékeny harmóniát és mélyen szellemi közösséget zúzzák szét a kommunista modernizátorok, amikor a haladás jegyében elrendelik a farkasok kiirtását.
Csen Csen keserű tehetetlenséggel szemléli az ijesztő természeti következményeket, mikozben szinte már túl sokat tud a mitikus farkasokról, a „farkaslelkületről”, s a pusztai állatok iránti figyelme előbb odaadássá, majd mély, megszállott tiszteletté alakul. Ennek jegyében határozza el, hogy nem törődve a pásztorok, sem a hivatalos emberek rosszallásával, foglyul ejt egy farkaskölyköt, hogy mindent kockára téve fölnevelje magának a saját farkastotemét…
Jiang Rong könyve nagyszabású kalandregény, történelmi, filozofikus mélységű eposz (több kritikusa említette ezzel kapcsolatban Az utolsó kínai császárt), amely ember és farkas spirituálissá növesztett kapcsolatán keresztül nem csak a természet pusztulására, hanem az emberi lélek romlására is figyelmeztet.

Hirdetés