Noro  értékelése


Noro >!
Raymond E. Feist – Janny Wurts: A birodalom leánya

Az intrikus fantasy egyik alapműve ez a trilógia, amelyben Feist és Wurts egyaránt túltettek önmagukon, illetve önállóan írt regényeik színvonalán. A késő 1980-as évek fantasy regényeihez képest kifejezetten erős, ötletes karakterek viszik előre a történetet, amelynek talán egyetlen komoly hibája, hogy nem domborítja ki kellőképpen a világ egzotikumát. Kelewan ugyanis nem csak egy szimpla “japános fantasy”. A fémek szinte teljes hiánya, a földitől különböző állatvilág, a trópusi éghajlat és a közép-amerikai mintára épülő istenvilág egyaránt hatást gyakorolnak a helyi kultúrára. Ezért mindenképp érdemes elolvasni Feist Mágus-duológiáját, amely – bár történetében egy kissé sablonos, “Tolkien meets Dungeons&Dragons” fantasy – először csodálkozik rá e világ furcsaságaira.

A történet főhőse egy fiatal lány, aki rokonai halála után kénytelen belemerülni a birodalmi nagypolitikába, amely a különféle családok és klánok között (de néha egy családon belül is) életre-halálra megy. A szerzők nagyon jól kapták el az egyensúlyt aközött, hogy a hősnő nem európai típusú erkölcsök szerint él, és aközött, hogy nem fogadja el vakon a tsurani kultúra embertelenebb vonásait. Átértelmezi az íratlan szabályokat, megkérdőjelezi az elvárásokat, de anélkül, hogy fellázadna a hagyományok ellen. Az ilyen kombinációból születnek a legjobb “egzotikus fantasyk”. Ezt a szöveg igen erős hangulattal, bár néha kissé talán sok leíró résszel támogatja meg.


Raymond E. Feist – Janny Wurts: A birodalom leánya

Raymond E. Feist – Janny Wurts: A birodalom leánya

A Birodalom trilógiában teljes pompájában tárul elénk a tsurani birodalom, mely sokban hasonlít a középkori, feudális Japán társadalmára. Az ellentétek és végletek világa ez: az árulásé és intrikáé, ugyanakkor a becsületkódexé és hagyománytiszteleté, a családoké és nemzetségeké, de egyben a háznélküli és földönfutó harcosoké. Feist ezúttal nem világegyetemet teremtó halhatatlanokról, világot formáló mágiákról és világvéget okozó veszélyekről ír, mint ahogy azt már megszokhattuk a Midkemián játszódó regényeiben. Ez a sorozat a korábbiakhoz képest szinte hétköznapi dolgokról szól: egy házról, legjobb esetben egy birodalomról, mégis annyira magával ragadja az olvasót, hogy szinte lehetetlen letenni.
Marának, az Acoma ház frissen hatalomra került úrnőjének házának fennmaradása érdekében folytatott küzdelmét követhetjük végig. Sikerül-e ebben a veszélyes világban egy fiatal lánynak visszaállítani egy majdnem kipusztult ősi nemes ház erejét és hatalmát? A fordulatos és izgalmas regény erre a kérdésre ad választ.

Hirdetés