kharoon értékelése


>!
kharoon
Carlos Castaneda: Don Juan tanításai

Bevallom, egy picit másra számítottam, és ezért talán nem teljesen elfogulatlan az értékelésem. Felemás érzéseim vannak a tartalommal kapcsolatban.
Egyfelöl a könyv gyakorlatilag egy pszichedelikus élménybeszámoló, egy „drogkalauz”, amit a szerző megpróbált valami más köntösbe bújtatni. Semmi más nincs benne, mint a különböző tudatmódosító szerek hatásának E/1 elbeszélése. Ez önmagában nem is lenne baj, csak az ábrázolásmód öncélusága zavar. Szvsz egy indián „varázsló” még laikus szemmel is több kell(ene) legyen egy urambocsá' szimpla drogosnál, nemhogy egy néprajzkutató szemszögéből nézve. (számomra) Úgy fest a dolog, mintha Don Juan személye pusztán kitaláció, egyfajta szócső lenne, hogy a szerző előadja a világról drogmámorban alkotott elképzeléseit.
Másfelöl viszont tetszik a hozzáállás, amivel az egyes természetes szerekhez hozzányúlnak a természeti népek. kialakult egyfajta tisztelet, és szabályrendszer a használattal kapcsolatban, ami ellentétes a nyugati kultúra „mindent azonnal” hozzáállásával. Tisztában vannak a szerek értékeivel, de a veszélyekkel is, és felelősen, ésszel használják azokat.
Maga a könyv olvasmányos, és szórakoztató, a cselekmény néhol kicsit vontatott, és következetlen.


Carlos Castaneda: Don Juan tanításai

Carlos Castaneda: Don Juan tanításai

A cimben szereplő don Juan ugyan nem azonos a hires nőhóditóval, tanitásai azonban Castaneda jóvoltából már csaknem három évtizede hóditanak szerte a világon. Csak a Penguin Kiadó több mint hússzor jelentette meg!
Carlos Castaneda néprajz szakos hallgatóként gyógyitó és különleges hatású növényekkel kapcsolatos indián hiedelmeket gyűjtött Amerika délnyugati vidékein, amikor 1960-ban találkozott don Juannal, a Mexikóból származott jaki indián varázslóval, akit a benszülöttek félelemmel vegyes tisztelettel öveztek. Öt évre tanitványául szegődött, s ez alatt az idő alatt don Juan misztikus tudása elvezette őt – hallucinációt okozó növénykeverékek elfogyasztását követően – a gyönyörnek és a félelemnek a nyugati civilizáció fogalmi rendszerével megközelithetetlen dimenzióihoz. Tudata határait kitágitó szerek (a peyote, a datura és különböző gombák) hatását követően Castaneda nemcsak szellemekkel és sámánokkal találkozott, hanem varjúvá változva átélte a halált is, és három izben találkozott Mescalitóval, a peyote istenével. Végezetül egy minden képzeletet felülmúló szörnyű éjszaka után don Juan tanitványa rájött arra, hogy már az életét fenyegetik azok az erők, melyeket képtelen igazán megérteni. Igy feladta a harcot, hogy a tudás megszerzésének jaki útján elérje célját, és tudással biró ember váljék belőle, bár „rátalált a szivvel megtett helyes útra”. Néhány hónapnyi eszmélés után jegyzetei alapján Castaneda megirta ezt a rendkivüli könyvet, melynek hóditó útja azóta is tart.

Hirdetés