fukszia értékelése


fukszia>!
Edna O'Brien: Vidéki lányok

Edna O'Brien ír írónő, aki regényei nagy részét saját gyermekkorának élményeiből meríti. A Vidéki lányok című regénye, egy trilógia első kötete, amely a fülszöveg szerint önálló egészet alkot. Hogy melyek a trilógia további részei arra nem találtam utalást.

A regény két vidéki „kislánynak” az életét követi tizenkét éves koruktól tizennyolc éves korukig. A két főhős személyisége gyökeresen eltér egymástól. Caithleen a csendesebb, jó tanuló lányka, aki nehéz körülmények között él. Baba a másik lány, erőszakos, parancsolgató, elkényeztetett jómódú lány, aki abban leli örömét, ha a legjobb barátnője orra alá borsot törhet.

A regény szerves része a helyszín megválasztása. A kezdetek a vidéki, falusi környezetben játszódik, ahol a természet, a gazdálkodás, a táj szeretete erősen kötődik a mondanivalóhoz is. Ez az a hely, ahol még Caithleen is viszonylag stabilan áll a lábán, kevésbé tudja befolyásolni Baba.

A második helyszín a zárda. Caithleen jó tanuló, a környezetébe beilleszkedő lánnyá cseperedik, de Baba hatására az egész életét befolyásoló lépést tesz. Az ártatlan és naiv kislányból nagylány válik amikor Dublinba kerül.

Miközben megismerhetjük a két lány első szerelmeit, csalódásaikat, örömeiket és bánatukat az írónő a tipikus fejlődésregény lépéseit veszi sorra és erre építkezik a történet is.

A mellékszereplők alakja is viszonylag jól kidolgozott, életszerű.
Amit hiányoltam az az igazi befejezés. Hirtelen vége lett az egésznek, mintha elvágták volna. Persze lehet, hogy igazságtalan vagyok, mert mindezt azért érzékelem így, mert egy trilógia első kötetéről van szó.


Edna O'Brien: Vidéki lányok

Edna O'Brien: Vidéki lányok

A szerző művei elsősorban az írországi gyermekkor élményeiből táplálkoznak, népi és tündéri, földközeli és föld fölött lebegő egyidejűleg az írónő kisvilága. Szegények, kopottak, ravaszkodók és ragaszkodók ezek az írek; a szép kislányok jó magaviselettel juthatnak magasabb iskolába, és rossz magaviselettel próbálnak boldogulni az élet rögös útjain. Két ilyen rossz „jókislánynak”, Caithleennek és Babának viselt dolgairól szól Edna O'Brien regénytrilógiája. Első kötete az 1960-as Vidéki lányok, önmagában is szerves egész. A szülőfaluban és vidékén, a zöld tájon és a szürke zárdában, tisztes szegénységben és cifra nyomorúságban, igaz és hamis barátok, alkoholista rokonok, földön járó ideálok, villózó fények és árnyak között zajlik a két lány serdülőkora.