monalisa értékelése


>!
monalisa
Truman Capote: Álom luxuskivitelben

Capote stílusát a Hideg vérrelben már jól kiismertem, ebben is nagyon élveztem. Az Álom luxuskivitelben talán filmen jobban tetszett, de szerintem a könyvet is érdemes elolvasni, kellemes időtöltés volt számomra.

Érdekes összevetni, hogy mitől lesz egy irodalmi mű vagy egy film jó: az Álom luxuskivitelben erre tökéletes példa, hiszen Capote is részt vett a forgatáson és nagyon jól tudta, hogy a vásznon nem feltétlenül attól döglik a légy, mint a papíron.


Truman Capote: Álom luxuskivitelben

Truman Capote: Álom luxuskivitelben

Novellákkal robbant be a csodagyerekként az amerikai irodalomba, és mindössze huszonhárom éves volt, mikor első regénye, a magyarul is olvasható Más hangok, más szobák 1948-ban megjelent. Miért keltett már a kezdet kezdetén akkora – jogos – feltűnést? Nyilván a mesterségbeli tudás miatt is, amelyet bárki idősebb pályatárs megirigyelhetett volna. De meghökkentő sikerének titka elsősorban ott volt keresendő, hogy művészi renddé tisztult élményvilágában bámulatos bztonsággal ötvözte össze az amerikai irodalom egyik, Hawthorne-tól Melville-en és Mark Twainen át vezető hagyományát olyan elemekkel, olyan jegyekkel, melyek kizárólag csak rá voltak jellemzők: a világ konkrét valóságának a gyerek, illetve a gyereklelkű felnőtt álmaiban való átfogalmazást. Sötét és grotesz, bizonytalan körvanalú látomások töltik be az első írásokat: alaktalan félelmek, bukott, eltorzult vágyak keretei ezek az elbeszélések. A szinte zenei stílus, a burjánzó költői képek foglalatában szuggesztív erővel szólnak az írások a kekzdendő magányról. Később e lidércnyomásos atmoszféra jótékonyan oldódott fel a humor hatására, s vált derűsebbé, vonzóbbá. Kötetünk e kiváló író legszebb kisregényeit és elbeszélései tartalmazza.

Hirdetés