vicomte P értékelése


vicomte P>!
Mark Lawrence: A lány és a csillagok

Pár napja írtam A Vízió kapcsán, hogy mit is tekintek szépirodalomnak. link
Nos, ez a regény nem felel meg sem az első, sem a második pontnak.
Határozottan úgy éreztem, hogy Lawrence mind a témát, mind a cselekményt tekintve hozzá méltatlanul trendkövető lett, és szövegként pedig messze a leggyengébb írás, amit kiadott a kezéből, amiben alig néhányszor villan meg valami abból a szikár, de igényes prózából, ami a Széthullott birodalom sorozatot jellemezte.
Vagyis egyszerűen szólva, nálam szórakoztató irodalomként is zátonyra futott.

Személy szerint én kimondottan szeretem az olyan vegyes hangulatú, science-fantasy alapvetésű regényeket, mint amilyeneket Lawrence is ír, de már link sem fogott meg túlságosan sem a cselekményével, sem pedig a karaktereivel, azonban az új sorozat első kötetéről tényleg csak annyit tudok pozitívumként leírni, hogy viszonylag érdekes – ámbár a tematika miatt nem túl meglepő – dolgok kezdenek kiderülni a világ múltjáról és működéséről.

Viszont a karaktereket és a cselekményt egyértelműen egy YA disztópiából szalasztották. Egy olyan YA disztópiából, aminek határozottan nem én vagyok a célközönsége. Van itt minden, ami piacképessé tud tenni egy könyvet a mai olvasó trendek szerint: 16 éves gondoskodó jellemű, női főszereplő, aki természetesen még a különleges képességű (és ezért számkivetettségre ítélt) többi, alapvetően szintén fiatal szereplővel összevetve is roppant különleges. Van benne legalább 3 olyan ifjú, akik különböző okokból, de roppant vonzóvá vállnak a számára. Mondjuk nagy szerencse, hogy a viszonylag szűk – kb. egy hét alatt zajlik le az egész regény – cselekményidő miatt legalább a szerelmi poligon vernyákolásig való kibontása elmaradt… Ráadásul az egész cselekmény azzal indul, hogy a főhősnő kiszakad a megszokott közegéből és immerzív fantasykre jellemző módon az olvasó a hőssel együtt ismeri meg a világ egy eddig nem ismert szegletét. És ahogy Yaz is alig-alig ért bizonyos dolgokat abból, hogy mi és miért történik, és csak próbálja lekövetni az ő különleges képességei által kiváltott radikális változásokat, az olvasó ugyanúgy kapkodja a fejét, hogy akkor most mi és miért történik…

Vagy legalábbis a nálam lelkesebb olvasó kapkodja a fejét. Mert én inkább csak fogtam. És küzdöttem az újra és újra rám támadó rettenetes unalommal és érdektelenséggel, ami a túlmagyarázott szituációk, a folyamatos önelemzés és a látványosnak szánt, mégis lapos akciójelentek miatt tört rám.

Ez a regény nagyjából fele ekkora terjedelemben lett volna érdekes, és az első rész alapján tartok tőle, hogy az egész trilógiát el lehetett volna mesélni egyetlen könyvben.
De remélem, nem lesz igazam, és a további részek rácáfolnak a mostani fanyalgásomra.

4 hozzászólás

Mark Lawrence: A lány és a csillagok

3.492 FtKönyvtündér ·
4.995 Ft –30%
3.497 FtMai-Könyv ·
4.995 Ft –30%
3.545 FtÚj Könyvek ·
4.995 Ft –29%
3.746 FtKönyvmarket ·
4.995 Ft –25%
3.996 FtJókönyvek.hu ·
4.995 Ft –20%
4.196 Ft Book24 ·
4.995 Ft –16%
4.245 FtRégikönyvek.hu ·
4.995 Ft –15%
4.246 FtLíra ·
4.995 Ft –15%
4.246 FtRocky ·
4.995 Ft –15%
4.246 FtSzukits ·
4.995 Ft –15%
2.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Mark Lawrence: A lány és a csillagok

A jégen, a Fekete Sziklától keletre van egy verem, amelybe a gyarlott gyermekeket vetik le.

Az Abeth végtelen jégmezein nincs helye magányos embereknek. Még együttesen is épphogy csak lehetséges életben maradni, önmagában senkinek sincs rá esélye.

Ahhoz, hogy valaki elviselhesse a hideget, hogy kibírja a több hónapig tartó éjszakát, amikor szinte maga a levegő is megfagy, különleges vérvonal kell. Ettől különbözni végzetes, a változatosság pedig veszélyt hordoz magában. Márpedig Yaz nem olyan, mint a többiek.

Ezért elszakítják mindentől: elveszik tőle a családját, a fiút, akivel élete hátralévő napjait szerette volna tölteni, és egyedül kell utat törnie egy olyan, alapjaiban különböző, rejtélyekkel és veszedelemmel teli világban, amelyről még csak nem is sejtette, hogy létezik.

Szembesül azzal, hogy az Abeth világa sokkal ősibb és furcsább, mint képzelte volna. Ráébred, hogy a gyengeségei egy másfajta erő jelei. És megtanulja, hogy miként szálljon szembe a túlélés kegyetlen törvényeivel, amelyek kezdettől fogva uralták törzsének életét.

Csak a legmélyebb sötétségben ragyognak fel a csillagok.

A hazánkban is kiemelkedő népszerűségű fantasy szerző, Mark Lawrence várva várt új regénye, A Jég könyve trilógia első kötete.