Jaime értékelése


Jaime>!
Scott Lynch: Tolvajok köztársasága

Igazából ez nem egy könyv, hanem kettő. Ezt lassan megszokhatjuk, hiszen itt is megjelenik a visszaemlékezős szál elég hosszú betétekkel, azonban a 800 oldalt így is kicsit soknak érzem, főleg, ha olyan kevés dolog történik benne, mint itt.
A fő cselekmény egy választási verseny, melyben – megfelelő külső ráhatás után – az egyik párt győzelmét próbálják Lockék mindenféle tiszteségtelen eszközzel elérni. A csavar a történetben,hogy a rivális pártot Lock régi szerelme, Sabetha segíti hasonló eszközökkel.
Azonban ez a könyv kicsit az elpuskázott lehetőségekről szól. Lock még mindig jól ír, vagy a fordító zseniális.:) A legunalmasabb dolgokat is sikerül úgy papírra vetnie, hogy az olvasmányos, és kellően érdekesnek tűnik, azonban ez a trükk 800 oldalon keresztül nem tart ki.
Egy igazán piszkos választási versenyről, ahol – a szabályok szerint – tényleg sok minden megengedett, jóval több és izgalmasabb fordulatot, csalást, átverést vártam volna. Főleg azért, mert ennek a könyvnek pont ez lenne a lelke: Úri csirkefogók és az átverések.
Ehelyett kaptunk egy nagy adag magánéleti szenvedést Sabáthával,nélküle, Sabethával, nélküle, egy erős visszaemlékezős szálat – Sabethával, nélküle, Sabethával, nélküle,- amire szintén nem a pörgős jelzőt használnám.
A nem túl izgalmas verseny végeredménye számomra kifejezetten idegesítő lett: mindenki jól járt,mint egy rossz tanmesében. Ezt az érzésemet még erősítette a PC témák erőltetett bevitele is, melyeket inkább éreztem erkölcsi útmutatásnak az olvasók számára, mint a történet valódi részének (800 oldalból csak 2-3). Persze a „nem túl izgalmas” az szubjektív :), kicsit olyan érzésem van, hogy Lynch vakok között a félszemű. Jó a téma, jól ír, csak ehhez a témához némileg több izgalom, ötlet nem ártana.
Ez az a kötet, ahol először gondoltam azt, hogy az írónak van valami valódi terve a főhősével, hiszen itt már legalább egy jóslat feltűnik, ami a Lock jövőjére vonatkozik, plusz a könyv végén kapunk egy nagyobb cliffhanert, ami szintén sejtett valamit az Úri csirkefogókra váró problémákról. Talán tényleg lesz valami íve a tervezett 7 könyvnek.


Scott Lynch: Tolvajok köztársasága

Könyvtár
Scott Lynch: Tolvajok köztársasága

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Miután életük talán legnagyszerűbb játszmája rosszra fordul, Locke-nak és régi barátjának, Jeannak menekülnie kell. Nem úszták meg sértetlenül korábbi kalandjukat: Locke-on lassan úrrá lesz Tal Verrar arkhónjának halálos mérge, amit se alkimista, se kirurgus nem semlegesíthet. Ám ahogy közeleg a vég, egy titokzatos megkötő, Karthain egyik mágusa olyan lehetőséget ajánl fel nekik, amely vagy megmenti Locke életét, vagy egyszer és mindenkorra végez vele.

Locke Lamora nem akarja elfogadni az ajánlatot, de meggyőzi Jean könyörgése, na meg az, amikor a mágus megemlít egy nőt a múltjukból: Sabethát, Locke örök szerelmét, akinek furfangja és ügyessége vetekszik az övével.

Locke még ifjú árvaként szeretett bele Sabethába, ám egy eseménydús kapcsolat után elszakadtak egymástól. Most újra összehozza őket a sors, Locke-nak pedig el kell döntenie, harcoljon-e.