donzella P értékelése


donzella P>!
Brandon Sanderson: Békéltető

Kíváncsi vagyok, hogy kozmerum rendszerei egyszer majd esetleg összekapcsolódik-e valamilyen módon. Amiben már most is ugyanabba az irányba haladnak, az a különböző mágiafajtához kapcsolódó csendes keserédesség/áldozat, amely a felhasználásukhoz szükséges, illetve az a komolyság, amellyel a használatukhoz állnak.
Itt az erőt a lélekzet birtoklása és annak felhasználása jelenti, birodalmak épülnek erre, amelyek már az első oldaltól egy eljövendő háború peremén egyensúlyoznak.

Ebbe a puskaporos légkörbe járja a táncát
– Siri – az örök lázadó – aki a várakozások ellenére nagyon gyorsan alkalmazkodik királynéi szerepébe,
– Vivenna, aki nem tud megbírkozni azzal, hogy elvették tőle a szerepét – szerencsére elég komoly jellemfejlődésen megy keresztül, mire kiélesedik a helyzet,
– Susebron, aki teljesen elzárva él a világtól, bizonyos információk birtokában és vagy kétszer annyi nélkül,
– Fénydal, a Visszatérő, aki külön nézőpontot kapott – folyamatosan emlékeztet minket, meg mindenkit, hogy hiába van meg mindenünk, igazából semmink sincs. Így visszagondolva, a szándékos felelőtlenséggel leplezte el azt amely veszélyessé tette – amely Visszatérővé tette.
– Vasher és Éjvér, miért is válasszuk el őket.

Nem bonyolította a történetet, harminc millió csomóval – szerencsére. Itt a több száz éve őrzött titkok és politikai, nemzeti sérelmek adtak lendületet, miközben a Békéltető sajátos eszközökkel próbálja elsimítani a hullámokat.


Brandon Sanderson: Békéltető

Könyvtár
Brandon Sanderson: Békéltető

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Békéltető két nővér története, akik történetesen hercegnők; az istenkirály története, akihez egyiküknek hozzá kell mennie; valamint egy halhatatlan története, aki megpróbálja helyrehozni több száz évvel ezelőtti hibáit.

Az ő világukban azok, akik dicsőséggel halnak meg, istenekként támadnak fel, hogy Hallandren fővárosának panteonjában éljenek tovább. Világukat a biokromatikus mágia alakítja – a hatalom, aminek egy lélegzet nevű esszencia az alapja. A használata fáradságos munka: a lélegzetet más emberektől, csupán egyesével lehet begyűjteni.

Ám nagy jutalommal jár: a lélegzet használatával, és azzal, ha valaki a hétköznapi tárgyak színeiből merít, számtalan csodát és csínyt el lehet követni. Mindkettőre szükség lesz, hogy megoldódjanak a kihívások, amelyek Vivenna és Siri, Idris hercegnői, Susebron, az istenkirály, Fénydal, a bátorság vonakodó istene, valamint a rejtélyes Vasher előtt állnak.

Brandon Sanderson ebben a könyvében ismét bebizonyítja, hogy igazi mestere annak, amit Tolkien „másodteremtésnek”, vagyis egész világok, illetve a hozzájuk tartozó mágiarendszerek és mítoszok kitalálásának nevezett.