Noro  értékelése


Noro >!
Steve Jackson – Ian Livingstone: Démonlovagok

A meglehetősen groteszk borító dacára ez a magyar nyelven hivatalosan megjelent egyik leghangulatosabb – és legszemetebb – Kalandjáték könyv. Az alaphelyzet egy kicsit hasonlít A szamuráj kardjára: itt is egy elit harcost alakítunk (konkrétan paplovagot), aki különleges képességekkel rendelkezik – 9 képesség közül választhatunk, mint például a lándzsaforgatás vagy a szelleműzés – és akinek nem elég a feladatot végrehajtania, de ügyelnie kell a becsületére is. A történet folyamán végig nagyon erősen átjön az országot fenyegető veszély atmoszférája, még azok a jelenetek is gyakran „sötét” hangulatot árasztanak, amelyeken egy kis gondolkodással simán át lehet jutni. Nem szabad belemenni minden mellékküldetésbe, mert akkor kifutunk az időből (ugyanis az eltelt napokat is számon tartja), de persze az sem jó, ha minden és mindenki mellett elmegyünk szó nélkül. A helyes teljesítéshez többek között el kell rontani egy ügyességpróbát*, meg kell oldani egy matematikai feladványt négy ismeretlennel(!), és meg kell fejteni egy rúnaírásos szöveget. spoiler Örömmel közölhetem, hogy ez utóbbira értelmes magyar nyelvű eredményt fogunk kapni, mert a fordító nem csak észrevette a rejtett feladatot, de meg is oldotta! Ezzel pedig máris jóval előrébb jár, mint a Rakéta és Új Vénusz kiadóknál megjelent lapozgatós könyvek átlaga. A könyvben egyébként egyetlen zavaró hibát találtam: keveri a lándzsa és a dárda fogalmát. Igaz, ezt is következetesen teszi, vagyis a játékmenetet nem befolyásolja. Csak furcsa hajító lándzsáról és lovassági dárdáról olvasni.
Ami viszont rendkívül frusztrálóvá teszi a játékot, még a magamfajta fejtörő-rajongók számára is: iszonyatosan és értelmetlenül sokat kell benne harcolni. Különösen azok a jelenetek idegesítőek, amikor 1k6 tökéletesen egyforma szörny támad ránk, és az ember belezöldül a kockadobálásba. Ilyenkor hiába van rengeteg gyógyitalod meg tápos páncélod, amivel jó eséllyel túléled, olyan fegyver ugyanis nincs a könyvben, amivel tisztességesen rendet lehetne vágni egyszerre sok ellenfél között. spoiler Így a szabályos végigjátszás még akkor is rohadtul nehéz, ha egyébként már pontosan feltérképezted, hogy mi a teendőd.

* spoiler


Steve Jackson – Ian Livingstone: Démonlovagok

Könyvtár
Steve Jackson – Ian Livingstone: Démonlovagok

Könyv és játék egyben. A főhős TE vagy!

Vérkrétakő királyságban ijesztő dolgok történnek. Éhínség, járvány, lázadás üti fel a fejét országszerte. A Káoszt és a pusztulást egy óriási vihar előzte meg, mely az udvari bölcsek szerint a gonosz eljövetelének hírnöke volt. Vagy talán a visszatérésének? A királyságot nemzedékek óta óvó Telak-lovagok szent rendjének legendáriuma megőrizte egy évszázadokkal ezelőtt élt trónkövetelő emlékét, és tetteinek történetét,. Ő Belgroth, aki, hogy a Káosz urait szolgálja, megalapította a templomos rend torz tükörképét. Caer Skal Démonlovagjainak rendjét. Ugyan Belgaroth elesett Caer Skal ostrománál, ám úgy tűnik, hogy most ismét ő áll az események hátterében. Ki veheti fel a harcot a holtából feltámadott boszorkánymesterrel? Győzhet-e valaki a királyságra törő démoni légiók felett? A királyi tanácsadók szerint erre csak egy jól képzett Telak-harcosnak van esélye – olyan valakinek, mint amilyen TE vagy!

Két dobókocka, egy ceruza, és egy radír, no meg némi szerencse: ez minden, amire szükséged van, hogy belevágj ebbe az izgalmas kalandba. TE döntöd el, mikor melyik utat választod, mekkora veszélyt vállalsz, milyen csellel kerülsz ki a csapdából és milyen ellenfelekkel küdesz meg. A megoldás a TE kezedben van!