Nevox értékelése


Nevox>!
Brandon Sanderson: Tündöklő szavak I–II.

Sanderson simán képes volt majdnem tökéletes folytatást írni. Közelebb kerültünk a háttérben zajló eseményekhez, de mégis olyan sok titkot mutatott meg, ami arra enged következtetni, hogy valami elképesztően monumentális sztori van a háttérben.
Több nézőpont karakter is felbukkan, de alapvetően Kaladin, Adolin története ez, és persze Shallané.
Kaladin kedvenc karakteremmé lépett elő, valami elképesztő amilyen utat bejár, igazi, hőssé nemesedik, mégis megmarad embernek, akivel könnyű azonosulni.
Adolin valahol az ellentéte, mégis sokban hasonlítanak, kettejük dinamikája külön ízt ad az eseményeknek, öröm közös jeleneteiket olvasni. Shallan kissé valóban túl egyszerűen és gyorsan old meg mindent, és olyan gördülékenyen veszi az akadélyokat, ami talán nem életszerű, de ezzel együtt érdekes és szimpatikus figura, ahogy a mellékszereplők is, mind, Dalinar,Navani, és persza a személyes kedvencem Szeth.
Bár elképesztően hosszú, de egy percig nem unalmas, valami eszméletlen módon gyúrta egybe a szálakat Sanderson. Már az első kötetnél nyilvánvalóvá vált számomra, hogy Sanderson kicsit olyan epikus high fantasy-t írt, amit a nyolcvanas években, évekig volt divat, elterjedt de a mai kor gyermekeinek. Nem tagadhatja le az Idő Kereke hatását, néha már vártam mikor bukkannak fel az aes sedai-ok valahol. A közjátékok is érdekesek, nem lógnak a levegőbe, hanem beépülnek a történetbe és a világba. A világépítés meg ámulatbaejtő. Még a fű is más, mint ahogy megszoktuk. Nem egy megszokott fantasy világ, teljesen egyedi kihívásokkal, időjárással, és mindehhez alkalmazkodó, fejlődő élővilággal, népekkel. A mágiarendszer pedig a legösszetettebb amit Sanderson eddig megalkotott. Kaladin és a becsületszprenje kapcsolata pedig megmutatja mennyire jelentőségteljes, hogy egy becsületszprentől szerzi a mágiáját. Nehéz nem szuperlatívuszokban beszélni folyamatosan erről a könyvről, de nekem az Idő Kereke sorozaton kívül évtizedek óta nem volt ilyen high fantasy élményem.
Az a körülmény, hogy szerintem Elmés bronzot, és vörösrezet éget, olyan távlatokat nyit meg, ami egy monumentális történet ígéretét festi fel.
Már most olvasnám a folytatást, és remélem az sem lesz rövidebb 1700 oldalnál. :)


Brandon Sanderson: Tündöklő szavak I–II.

Könyvtár
Brandon Sanderson: Tündöklő szavak I–II.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Brandon Sanderson, a New York Times bestsellerszerzőjének könyve, a Tündöklő szavak folytatja azt a lenyűgöző és epikus sorozatot, amely A királyok útjával kezdődött.

Ellenségei minden igyekezete ellenére Kaladin nem halt kínhalált, hanem ő lett a királyi testőrség parancsnoka – és alacsony rangú „sötétszeműt” még sosem részesítettek ilyen kegyben. Így most neki kell megvédenie a királyt és Dalinart a rájuk leselkedő veszélyektől, míg igyekszik kiismerni újdonsült hatalmát, melynek köze van becsületszprenjéhez, Sylhez.

A Fehér Gyilkos, Szeth újra munkához látott: megdöbbentő hatalma segítségével már Roshar számos uralkodójával végzett. Egyik legfontosabb célpontja Dalinar főherceg, akit sokan az alethi trón mögött álló valódi hatalomnak tartanak. A háborúban betöltött vezető szerepe épp elég indíték lenne egy merényletre, a Fehér Gyilkos gazdája azonban ennél sokkal erősebb motivációval bír.

A zseniális, ám nyughatatlan Shallan rettenetes terhet hordoz a vállán: valahogy meg kell akadályoznia a legendás semmihozók visszatérését, valamint az emberiséget megsemmisítő Pusztítás eljövetelét. A megoldást keresve a Széthasadt Síkságra indul, ám már az odavezető út is sokkal nehezebbnek bizonyul, mint amire valaha is számított.

Eközben a Széthasadt Síkság szívében a fogyatkozó számú parshendik fontos döntésre készülnek. A tábornokuk, Eshonai meggyőzi őket, hogy tegyenek kockára mindent, és hívják segítségül azokat a természeti erőket, amelyek elől egykor elmenekültek. Döntésük kihat a parshendikre és az emberekre, sőt, egész Rosharra – a következményei pedig éppolyan veszélyesek, mint amilyen kiszámíthatatlanok…